Apelsinsaft
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 8 dl strösocker
  • 15 dl vatten
  • 11 msk citronsyra
  • 11,2 kg ekologiska apelsiner, 4-5 stycken
  • 11 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig. Skölj och borsta apelsiner och citroner noga - speciellt om de ej är ekologiska. Skala av det yttersta av skalet med en potatisskalare. Strimla det finare om du vill. Man kan också riva av skalet med ett rivjärn eller zestjärn. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk. Lägg apelsinskalen med sockerlagen i kastrullen. Koka upp och koka någon minut. Ta av från värmen och låt svalna med skalen kvar. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Det blir ca 5 dl saft. Sila saften från eventuella kärnor och fruktkött. Blanda ner saften med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar.  Sila upp saften i rena kalla flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen. Vill du ha i atamon så blandar du ut lite av den färdiga saften med atamon i ett glas. Rör sedan ut denna i resten av saften innan du häller den på flaskor. Späd saften vid servering med ca 4-6 gånger vatten. Ställ i kylen att kallna. Eller servera med isbitar eller krossad is.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.