1 Annas
saftiga lussebullar50 g jäst 5 dl mjölk 3 % 150 g smör 250 g kvarg 2 dl strösocker 1 g saffran [2 förp] 1 tsk salt 16 dl vetemjöl, ev lite mer russin
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Snart är det dags för lucia och då är det givet medlussebullar. Djävulen som var ljusskygg skulle då hållas borta med hjälp av de ljusa gulfärgade bullarna
Jag brukar göra några med mandel och apelsin och resten mer traditionellt. Blanda i havregurt (eller rapsy, eller kesella om du tål det),saffran, ägg, socker och salt
Utan mandelmassa blir det den klassiska lussebullen och med mandelmassa blir den lite saftigare, lite kletigare, lite sötare och med en smak av mandelmassa
Mycket yta med ost på då. Jag hade i lite kesella och det gjorde nog en hel del för saftigheten. En tomatsallad med rödlök, lite olivolja, vinäger, flingsalt och svartpeppar passar bra till
Resultatet blev över all förväntan - otroligt saftiga och goda bullar. I år tog sonen och jag ett nytt grepp på bullarna och provade att baka medkesella i degen och fylla med bregott
Vanligtvis brukar jag använda mig att ett recept medkesella vilket ger saftiga bullar men till mitt senaste bak bytte jag ut kesellan mot ägg samt mer smör (riktigt smör, jag använder aldrig margarin) i degen
Men lussebullar bakades hemma när jag var liten, dans runt julgranen erbjöds i hyresgästföreningen i Sätra med trevliga grannar och säkert annat smått trevligt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.