12 dl
kycklingbuljong eller vatten och en buljongtärning
10,5 tsk
torkad timjan
11/2 dl
torkade eller 1 dl halverade färska körsbär
12 msk
smör
11 tsk
kinesisk soja
1 Tillbehör:
400 gram pak choi eller färsk spenat eller broccoli
11 klyfta
vitlök
14 msk
ljus japansk soja
11 msk
sesamfrön
110 urkärnade
färska körsbär till garnering eller 1/2 dl torkade körsbär du blötlagt i vatten (valfritt)Skala och börja koka potatisen med en tsk salt i en kastrull. Under tiden skär du ett snett rutmönster med ca 1 cm mellanrum i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Skär ej helt genom fettet utan endast 2-3 mm ner i fettet. Salta och peppra ankbrösten runt om. Värm en stekpanna och bryn ankbrösten med fettsidan nedåt först. Du behöver inget extra fett då ankan är fet i sig. När ankbröstets fettsida fått fin brun färg vänder du dem bryner någon minut till. Ta upp ankbrösten och lägg på en tallrik bredvid. Häll över ankfettet i en såskastrull. Rör i vetemjölet i ankfettet. Tillsätt sedan portvinet. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme. Mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Rensa pak choi, spenat eller broccoli och skölj i vatten. Skär i grova bitar eller buketter. Värm två msk olivolja i en kastrull och tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan pak choi, spenat eller broccoli. Vänd runt och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt sojan på slutet och ev. sesamfrön. Lägg i ankbrösten i stekpannan igen och häll över såsen. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Använd gärna en termometer och sätt in i mitten av ankbrösten. När det är 65 grader är de klara och ljust rosa. Annars kan du ta upp ett ankbröst och skär en skiva så ser du stekgraden. Låt ev. sjuda några minuter till om du tycker de är för blodiga. Mosa potatisen och tillsätt salt och peppar samt olivolja och rör till ett grovt mos. Ta upp ankbrösten och lägg på en skärbräda. Häll över såsen i en såskastrull. Skär sneda 1,5 cm breda skivor i riktning tvärs mot köttfibrerna. Titta på ankbröstet först så ser du i vilken riktning köttfibrerna går. Rör ner smöret i såsen precis innan servering. Mixa gärna fluffig med en stavmixer. Vänd gärna ner några färska halverad urkärnade körsbär eller torkade körsbär du blött upp i vatten i såsen innan servering. Lägg upp grönsakerna och toppa med skivor av ankbröst, en hög potatisstomp vid sidan och skeda över lite av såsen över ankbröstet. Servera resten av såsen i såskanna bredvid. Klart att servera.
Servera det transcherade ankbröstet ovanpå en bädd av haricotes vertes och apelsinfilér. Är den som en del av en huvudrätt så brukar man säga att ett ankbröst räcker till två stora portioner
Kristihimmelsfärdsdagen firar vi med att grilla nånting alldeles extra, träkolsgrillad ankbröst. Det är därför viktigt att passa grillen noga under den först "öppna" grillningen och flytta ankbrösten om det rinner för mycket
Torka av ankbröstetmed papper runt om. Jag unnar dig verkligen ledigheten, men vetskapen att du, den jag gifte mig med, ligger kvar under det varma täcket, gör det inte precis lättare att finna motivation till att stjälpa benen över sängkanten och pallra sig ut för att sedan åka mot jobbet
Salta och peppra ankbrösten runt om. Anka är en riktig festfågel med mörkt och smakrikt kött. Filéerna har alltid fett och skinn kvar vilket gör att de blir saftiga vid tillagning
Smaka av med salt och peppar. Lägg filéerna med skinnsidan neråt i en kall, torr stekpanna. Ofta blir ankrätter åt det tyngre hållet och nu när det är vår så vill jag gärna utnyttja alla vårens underbara råvaror
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.