Ankbröst med apelsinsås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3-4 apelsiner
  • 12 dl kyckling-/höns-/ankbuljong
  • 12 dl grädde
  • 11-2 dl vitt vin
  • 12 msk mjöl eller maizena
  • 1 ev lite socker
  • 1 Ev. några cl Cognac eller Madeira
  • 12 ankbröst
  • 1 smör att steka i
  • 1 salt och peppar
  • 1 dragon
  • 11-2 mandelpotatisar per person
  • 11 morot per person
  • 150 g rotfrukter per person
  • 1 rosmarin
  • 1 timjan
  • 11 msk olivolja
  • 1 smält smör
  • 1 Apelsinsås3-4 apelsiner 2 dl kyckling-/höns-/ankbuljong 2 dl grädde 1-2 dl vitt vin 2 msk mjöl eller maizena ev lite socker Ev. några cl Cognac eller Madeira
  • 1 Ankbröst2 ankbröst smör att steka i salt och peppar dragon
  • 1 Lättfriterad mandelpotatis, morötter och rotfrukter1-2 mandelpotatisar per person 1 morot per person 50 g rotfrukter per person salt och peppar rosmarin timjan 1 msk olivolja smält smörApelsinsås
  • Pressa apelsinerna och riv skalen Koka upp apelsinjuicen med skalen med vatten om behov, låt småkoka i några minuter.
  • Sila bort skalen
  • Häll i juicen i en kastrull, tillsätt vitt vin, grädde och buljong.
  • Red såsen med mjöl eller maizena. Krydda efter smak, lite socker piffar upp smaken. Häll i en liten slatt cognac eller Madeira om så önskas. Ankbröst
  • Skär snitt i fettet på ovansidan i ett rutmönster, krydda med peppar och dragon.
  • Stek brösten med den feta sidan nedåt i ett par minuter och vänd sedan brösten för att stekas ett par minuter, salta måttligt.
  • Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på medelvärme (ej över 175 grader) i ca 20 minuter eller till köttet är 65 grader (köttermometer kan användas). Potatis och rotfrukter
  • Om säsong använd färska morötter, annars små morötter av hög kvalitet. Skölj (skala om du vill) morötterna och rotfrukterna samt tvätta mandelpotatisen.
  • Lägg potatisen, morötterna och rotfrukterna i en varmluftslättfritös. Tillsätt grovt salt, rosmarin, timjan och peppar. Droppa över 1 msk olivolja.
  • Sätt maskinen på 25 min och starta.
  • Tillsätt gärna lite smält smör i slutet av tillagningen. Om man inte har en lättfritös med varmluft så kan man göra detta i ugn men tänk då på att ta ut formen och blanda runt rotfrukterna ofta.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.