2 andbröst
med ben (dubbla, hela, så det blir totalt 4 enkla bröst).
12 msk
smör
10,5 paket
bacon
12 skalade
äpplen i klyftor
110 champinjoner
eller annan svamp (valfritt)
12 dl
grädde
11 tsk
dragon (torkad) eller 0,5 dl hackad färsk
12 krm
vitpeppar
10,5 tsk
salt
12 msk
ljus soja som Kikkoman eller någon tsk vanlig kinesiskFörbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Om du vill ha klyftpotatis eller kokt pressad potatis till så förbereder du dessa. Sätt ev. på ugnen på 200 grader till klyftpotatis. Vänta med att sätta in potatisen eller börja koka dem tills du fått andbrösten att koka senare. Skär bacon i bitar. Skala och klyfta äpplen. Rensa och skiva svamp. Plocka fram en stekgryta eller hög stekpanna med lock. Bryn andbrösten i smöret. Salta och peppra. Tillsätt bacon, äpple, svamp och dragon. Bryn lite till. Häll på 1 dl vatten och grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter. Sätt in klyftpotatis eller börja koka potatis. Ta upp brösten efter 20 minuter och lägg på en skärbräda att vila. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och soja. Låt stå att småputtra medan du skär upp andbrösten. Koka grönsaker om du vill ha det till. Skär loss brösten från benet och skär andbrösten i tunna skivor. Lägg på fat och slå såsen över. Eller lägg tillbaks i pannan. Servera andbrösten med äppel, bacon och champinjonerna i såsen; grönsaker som kokt morot och broccoli vid sidan samt önskat potatistillbehör.
Tillsätt grädden och låt såsen koka upp och smaka till sist av den med salt och peppar. Smaksätt såsen med t ex gelé, mesost, dragon, salvia, senap eller ädelost
Häll på vispgrädde och smaka av med vitpeppar. Gräddsås på buljongtärning - ger 5 dl färdig sås. En enkel gräddsås som blir gräddig och god även fast den enbart innehåller ca 20% grädde
Smaka av med salt och peppar. 1nymald vitpepparKoka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. 3 dl kalvbuljong (gärna reducerad sky från kalvstek, men vatten + konc fond går också bra)
Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger
Blanda ströbröd med grädde och tillsätt därefter färs, den mjuka löken och övriga ingredienser. En tomatsås kan också funka, men i kväll blev det alltså gräddsås
Smält margarinet om du inte har flytande och rör ut vetemjölet så det inte är några klumpar och häll på grädden och mjölken, rör så att det blandas med smörblandningen, smula ner buljongtärningarna och rör ut, smaka av med salt och peppar och soya för både smak och färg
Fördelen med stek är att det går bra att förbereda och sen äta kall eller ljummen tillsammans med goda tillbehörSteken gned jag in i salt, peppar, paprikapulver, torkad ingefära och rapsolja
Koka ihop allt (vänta med Maizena och soja) på låg temp. En god gräddsås vispas ihop i ett nafs. Red av med Maizena till önskad konsistens och färga med sojan till önskad färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.