Alexandra Zazzis gjutjärnsbröd
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • vetemjöl med hög protein halt, typ special vetemjöl eller manitoba
  • 1 salt
  • 1 torkad jäst
  • 1 vatten
  • 1 gjutjärnspanna med lock, 1,5–2 lDag 11. Vänd samman mjöl, salt och jäst. Rör i vattnet så att allt blir utblandat till en kladdig deg. Strö över mjöl och lägg på lock.2. Ställ in i kylen 24 timmar.Dag 21. Ta ut och forma till en spänd boll, vik och spänn degen. Lägg på mjölat underlag.2. Efter 30 minuter, ställ in gjutjärnsgrytan med lock i ugnen och sätt ugnen på max antal grader, över/undervärme 230–300 grader. Låt stå där 30 minuter.3. Ta ut grytan (försiktigt – den är het) och lyft snabbt i degklumpen med mjöliga händer, utan att arbeta den.4. Lägg på locket och ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 230 grader och låt stå i 30 minuter.5. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och låt grädda i ytterligare 15–25 minuter.6. Kontrollera med stektermometer att brödet är 98–100 grader i mitten. Ta ut och låt svalna på galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.