Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Koka skivorna mjuka i vatten och socker ca 4 min. Lägg äppelskivorna i en smord ugnssäker form, ca 25 cm i diameter
Ja, när hösten kom till Öland igen så tyckte jag det passade bra med en värmande lufsa. Snöblandad storm igår morse när jag körde till Kalmar och vägskyltarna var täckta av snö…
Herr Backa bjöd på Lufsa med morfars lingon och vitkålssallad. Receptet har vi hittat på kryddburken. se en matblogg som bjuder på massor av inspiration
En viss namnförvirring råder. Jag trodde att det var en paj jag bjöds på i helgen, men tji fick jag, för det var nötgratinerade äpplen jag åt, enligt receptet
Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus. Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet
Paj är den ultimata utflyktsmaten, eller för den delen att ha med till jobbet som lunch. Den här pajen går lika bra att nygjord, uppvärmd eller rumstempererad
Paj, paj, paj, perfekt kvällsmat eller lunch. Eftersom vi oftast inte äter upp en hel paj till en måltid, delar jag ner resterna i lagom portionsbitar och styckfryser
Gillar ni isterband. Jag kan tycka det är himla gott ibland om man hittar rätt sort. De småländska är inte så syrliga som vissa andra så dom brukar jag köpa men även en öländsk sort från ett lokalt rökeri här i närheten
Kallt, rått och ruggigt ute - då är det gott med en värmande soppa. Lite rotfrukter, broccoli och ett par potatisar är allt som behövs för att göra en riktigt värmande och mättande soppa som lägger sig som bomull i magen
Idag har jag passat på med mina favoritsysslor, laga mat och bada. Först gjorde jag ordning köttet då jag tänkte att det skulle ligga i crock-poten åtminstone 8 timmar
Att jag och min man är tokiga i smårätter är det väl ingen som har missat. Det handlar nog i grund och botten om att vi är så mattokiga och har svårt att bestämma vad vi ska äta och då får det helt enkelt bli lite av varje
Vår favoritpaj, Medelhavspaj, har fått sig en ansiktslyftning och pajdegen gjorts något nyttigare. Vetemjöl har bytts ut mot fullkornsdinkel och sesamfrön, grädde och olja har bytts ut mot mjölk
Välkommen december. Äntligen är du här. Nu brukar alla ha fullt upp med allt vad julen bär med sig och för att behålla sansen kan det vara klokt att dra ner på kraven lite, både vad gäller julbestyren och vardagsbestyren
Sedan fick vi smaka på öländska delikatesser, så som bröd från Öländska bröd, knäckebröd från Yngdens knäcke (dessa är mina favvisar) calvadosost från Ölandsost (älskar deras gräddiga ostar), getost från Hagelstads Gårdsmejeri, marmelader och chutney från Ölandsörtagård samt Havtornsgården
Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.