Ärtsoppa extra allt
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg torkade gula ärter
  • 1 blötläggningsvatten
  • 1 vatten för koket
  • 11 tsk salt
  • 11 st skalad morot
  • 11 st stor skalad gul lök
  • 12 st kryddnejlikor
  • 11 st lagerblad
  • 12 tsk torkad timjan, mejram eller kyndel
  • 1400 g rimmat bogfläsk, sidfläsk i bit eller fläsklägg
  • 1200 g bacon i bit (rökt sidfläsk)
  • 1200 g rå fläsk- eller köttkorv
  • 1 eventuellt lite vatten och lite salt
  • 1 timjan, mejram eller kyndel
  • 1 skånsk senap
  • 1 söt svensk senap
  • 1 dijonsenap
  • 11 kg torkade gula ärter blötläggningsvatten vatten för koket 1 tsk salt 1 st skalad morot 1 st stor skalad gul lök 2 st kryddnejlikor 1 st lagerblad 2 tsk torkad timjan, mejram eller kyndel 400 g rimmat bogfläsk, sidfläsk i bit eller fläsklägg 200 g bacon i bit (rökt sidfläsk) 200 g rå fläsk- eller köttkorv eventuellt lite vatten och lite salt timjan, mejram eller kyndel skånsk senap söt svensk senap dijonsenapLägg ärterna i en bunke eller skål. Fyll med vatten, 8 portioner cirka 2 ½ liter, så att det täcker ärterna även när de sväller. Ställ svalt eller kallt över natten. Låt ärterna rinna av i ett durkslag och häll dem sedan i en kastrull och täck dem med nytt vatten, cirka 2 liter. Tillsätt salt och koka upp det hela och skumma bort de lösa skal som flyter upp till ytan. Lägg i morot, lök med två nejlikor instuckna, samt lagerblad och timjan, mejram eller kyndel. Lägg även i bogfläsk eller sidfläsk och bacon. Sjud under lock i 1 ½ timme. Lägg ner korven efter 1 timme. Ta upp moroten och löken, de har gjort sitt. Ta upp lagerbladet. Ta också upp kött och korv och skär i skivor och bitar, så att man kan särskilja dem. Koka upp soppan och vispa den lite så att fler skalrester fastnar i vispen och kan avlägsnas. Smaka av med lite salt. Späd med vatten om soppan blir alltför tjock. Tillsätt eventuellt lite salt och kanske lite mer örtkryddor. Duka med djupa tallrikar och sked, men också med en liten assiett och kniv och gaffel. Kött och soppa serveras var för sig med extra örtkryddor och flera sorters senap till.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.