GLUTENFRI ÄPPELPAJmed ROSOR. Eftersom jag plockar äpplen så fort jag ser dem och redan har kokat en massa äppelmos var jag tvungen att hitta på något med alla äpplen i kylen
En annan sak med hösten som är härlig, och lite märklig, är att luften på något sätt luktar äpplen. Hög, klar luft, ett värmande solsken, lite kalla smått bitande nordliga vindar, tranor som ropar ut över bygden att de nu ger sig av för att återkomma med våren om några månader
Blanda alla torra ingredienser och rör ner det ihop med smör, mjölk och vetemjöl. 12 bitar. 3 ägg2 ½ dl strösocker2 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver½ tsk kanel100 g smör, smält1 dl mjölk3 ½ dl vetemjöl1 äpple, rivet
Vill du testa någon annan variant kan jag rekommendera den här med hirsmannagryn, den här med mandelmjöl och kokosmjöl, den här saftiga äppelkakan med vita bönor i smeten, här en LCHF-variant, här en äppelkakepaj, här en äppelkaka av det lite mer rustika slaget, här en äppelkaka med kolasmak och karamelliserad mjölk, här en enkel och kryddig äppelkaka, här en äppelsmulpaj med havrekokostopping och vit choklad, här en riktigt lättgjord efterrättskaka medäpplen, och här en riktig festkaka med mango och mandelmassa
Receptet kommer ifrån underbara Sara Bäckmo Som har en helt fantastisk blogg om allt som har med trädgård att göra, har lärt mig massor om hur man anlägger en täckodling
Börja med att sätta ugnen på 180 grader, inte varmluft, det är bra om ugnen får stå på ett bra tag så den håller en riktig och jämn temperatur. Rör ut jästen med lite av det 37 gradiga vattnet i en degbunke eller rakt ner i blandarskålen om du har en maskin. Arbeta sen in resten av mjölet lite i taget och kör sen maskinen i minst 5-7 minuter, under tiden skalar du och river äpplena grovt, tillsätt sedan de rivnaäpplena och en del av "fröblandningen" i degen och kör 5 minuter till. 2-3 skalade och rivnaäpplen
Blanda ner smör och de rivnaäpplena i smeten. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Garnering 2–3 äpplen, skurna i skivor strösocker kanel rostade mandelflarn. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter
Problemet med filmjölkslimpa om man bor i Italien är att det inte finns filmjölk här. Och det bästa med att jobba hemifrån som jag nu gör är att jag har tid att slänga ihop ett bröd och låta det gå klart i ugnen medan jag sitter och fixar vid datorn
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.