Äppelpaj de luxe
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 120 g rumstempererat smör
  • 1180 g vetemjöl (3 dl)
  • 160 g florsocker (1 dl)
  • 120 g äggula (1)
  • 1190 g mandelmassa
  • 12 g kardemumma (1 tsk)
  • 180 g rumstempererat smör
  • 150 g ägg (1)
  • 150 g äggula (3)
  • 14 äpplen
  • 18 g malen kanel (1 msk)
  • 150 g flisad sötmandel (0,75 dl)
  • 150 g flytande honung (2 msk)
  • 140 g råströsocker (0,5 dl)
  • 150 g strösocker (0,5 dl)
  • 190 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 120 g havregryn (0,5 dl)
  • 12 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 160 g rumstempererat smör
  • 1150 g äggula (8)
  • 1180 g strösocker (2 dl)
  • 11 vaniljstång
  • 1600 g vispgrädde (6 dl)
  • 1150 g mjölk (1,5 dl)
  • 135 g osaltat smör
  • 1 Mördegsbotten120 g rumstempererat smör 180 g vetemjöl (3 dl) 60 g florsocker (1 dl) 20 g äggula (1)
  • 1 Mazarinfyllning190 g mandelmassa 2 g kardemumma (1 tsk) 80 g rumstempererat smör 50 g ägg (1) 50 g äggula (3)
  • 1 Äppelfyllning4 äpplen 2 g kardemumma (1 tsk) 8 g malen kanel (1 msk) 50 g flisad sötmandel (0,75 dl) 50 g flytande honung (2 msk) 40 g råströsocker (0,5 dl)
  • 1 Havrecrumble50 g strösocker (0,5 dl) 90 g vetemjöl (1,5 dl) 20 g havregryn (0,5 dl) 2 g bakpulver (0,5 tsk) 60 g rumstempererat smör
  • 1 Vaniljsås150 g äggula (8) 180 g strösocker (2 dl) 1 vaniljstång 600 g vispgrädde (6 dl) 150 g mjölk (1,5 dl) 35 g osaltat smörMördegsbotten
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  • Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen. Mazarinfyllning
  • Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
  • Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  • Äppelfyllning
  • Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna. Havrecrumble
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Vaniljsås
  • Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  • Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
  • Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.
  • Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
  • Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.