Äppelpaj
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • ev. ca 1-2 msk smör till att smörja formen
  • 1 ca 4 st (ca 300-400 g) äpplen
  • 1 ca 1 tsk malen kanel
  • 1 ca 2-3 msk strösocker
  • 1 ev. ca 1 msk potatismjöl
  • 11.75 dl vetemjöl
  • 11.25 dl kokosflingor eller  1.25 dl havregryn
  • 10.5 dl strösocker
  • 11.5 tsk vaniljsocker
  • 1100 g smör
  • 1 ev. 2 dl vispgrädde
  • 1 ev. 4 portioner vaniljglassBörja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.(Äppelbitarna behöver inte bli snygga.) Strö över kanel och socker.Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar. Fördela smuldegen över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.