1 Ingredienser
Botten: 125 g kallt smör 1 dl florsocker 2,5 dl vetemjöl 1 st äggula 1 msk kallt vatten Fyllning 1: 3 st äpplen 1 dl strösocker 1 dl stroh rom 0,5 dl vatten Fyllning 2: 250 g mandelmassa 75 g smör 2 st ägg 1 tsk vaniljsocker 2,5 msk stroh rom Tillbehör: 3 dl grädde 1 msk stroh rom Topping: 0,5 dl florsocker Skriv utGör så här: Ugn: 175º
1. Skiva
äpplena i 3-4 mm tjocka skivor. Koka upp rom, vatten och socker. Lägg i äpplena och låt sjuda i ett par minuter. Dra av plattan och låt äpplena marineras i lagen så länge som möjligt.
2. Hacka
ihop mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev. 1 msk kallt vatten om degen inte går ihop. Förvara i kylen ca 30 min.
3. Klä
formarna med deg.
4. Mixa
mandelmassan med smör. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i vaniljsocker och fördela smeten i formarna. Lägg i två skivor romäpplen. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta ur formarna. Pudra med lite florsocker innan servering.
Klä formarna med deg. Lägg i äpplena och låt sjuda i ett par minuter. Mixa mandelmassan med smör. Dra av plattan och låt äpplena marineras i lagen så länge som möjligt
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
När du hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka, tiden varierar med äppelsort så känn efter med en potatissticka
Skala och skär äpplena i små bitar och blanda ihop dem med sockret och kanelen. Jag använder mig av Granny smith-äpplen eftersom jag tycker om när det fortfarande är lite syrligt även efter att man har haft på kanel och socker och att de blir trevliga i konsistensen när det är tillagade i ugnen
Gammaldags efterrätt Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker. Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till
Igår gjorde jag de här smördegsinbakade äpplenamed kanel och socker till efterrätt och det blev väldigt gott, äpplena blev inte helt genommjuka utan hade fortfarande lite tuggmotstånd och det var väldigt trevligt
Bullarna ska stå med snittytan åt sidorna om du ska göra gifflar. Pensla med uppvispat ägg. 15 och hunnit med massor på morgonen. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter
Blanda med mascarpone. Kärna ur äpplena och skär dem till cirka 1,5 centimeter tjocka skivor (ta mittenpartiet på äpplena för jämna bitar). Hetta upp smör i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med kanel och råsocker i 5-8 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem. 2 röda äpplen 25g smör 1,5 msk råsocker 1 msk kanel 250g mascarpone 1 st vaniljstång
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.