Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg älgstek
  • 15 –6 rosmarinkvistar
  • 1 salt
  • 1 malen svart peppar
  • 1 smör och rapsolja till stekning
  • 1 bindgarn
  • 1 kokt potatis
  • 11 gul lök
  • 1200 g kantareller eller trattkantareller
  • 12 dl vatten
  • 11 msk viltfond eller mörk oxfond
  • 13 enbär
  • 14 dl vispgrädde
  • 11-2 tsk kinesisk soja
  • 1 färsk timjan
  • 11 dl lingon
  • 1 smör till stekning
  • 1 eventuellt 2 tsk majsena
  • 11/2 silverlök, hackad
  • 11 msk smör
  • 12 1/2 dl lingon
  • 11 äpple, skuret i tärningar
  • 11 msk äppelcidervinäger
  • 13/4 dl strösocker
  • 11/4 röd chili, spansk peppar, finhackadSätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.
  • 1 Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.
  • 1 Skär löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.
  • 1 Koka upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.
  • 1 Koka potatis.
  • 1 Fräs löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.
  • 1 Ta bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.
  • 1 Servera med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.