11/4 röd
chili, spansk peppar, finhackadSätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.
1 Sätt
in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.
1 Skär
löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.
1 Koka
upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.
1 Koka
potatis.
1 Fräs
löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.
1 Ta
bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.
1 Servera
med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.
Lägg i kantareller, lök och paprika och låt det fräsa en stund tillsammans med kycklingen. Signe har dans träning i afton oxå så jag väntar där just nu och passar på att skriva receptet åt er på den super goda kycklinggrytan vi laga för ett tag sen
Perfekt till kålpudding, renskav och en hel massa annat. Till den Aujulay-inspirerade renskavsgrytan häromsistens gjordes en lingonchutney som egentligen blir mer sylt än chutney
Smaka av med salt och peppar. En klassisk söndagsstek med nya tillbehör. Mycket spännande har hänt den senaste tiden och det har därför inte blivit så mycket bloggande (eller matlagande för den delen)
Älgstek tillagad i ugn tillsammans med rotfrukter och en sås gjord av själva sky. Jag blev väldigt nöjd med resultatet och såsen som passade så bra till själva älgsteken
Då jag under hösten har arbetat med norrländska råvaror så som röding, ren och hjortron blev ett ett av årets nya inslag en norrländskinspirerad carpaccio på ren
Dagens middag blev en otroligt god söndagsstek med mina favoritsmaker - balsamvinäger och ingefära. Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn
Lägg den i en gryta tillsammans med skivade morötter och vitlöksklyftor. Vilken lättnad att slippa ta tag i matlagning när man kommer hem trött och totalt ointresserad av nåt annat än att lägga upp fötterna på soffbordet
Rensa älgstekenmed vass kniv och gnid in kryddorna. Lägg i med smör i ugnssäker form och kör på 175-200 grader (beroende på ugn) i runt 40 minuter (kan vara inne längre vid smak, t. Koka potatisarna undertiden (i ca 10-15 minuter)och servera med Knorrs gräddsås
Just kronhjort är svårt att få tag på och riktigt delikat, så då måste man ju göra köttet rättvisa och tillaga det med omsorg och kombinera det med andra fina ingredienser
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.