1 Marinad0,5
kruka rosmarin 0,5 kruka salvia 0,5 kruka oregano 2 citron, finrivet skal 1 liten chilifrukt 3 klyftor vitlök 1 msk salt 2 msk honung 1,5 dl olivolja
1 Sallad800
g färskpotatis 3 färska knipplökar, stora 200 g sparrisbroccoli 250 g grön sparris, späd 2 stjälkar selleri 3-4 msk olivolja salt
1 Dressing
blasten från 3 knipplökar 2 msk dijon 3 msk honung 1 dl olja 2 msk konc. kycklingfond 1 msk vit balsamvinäger 1 citron, finrivet skal ca 10 salviablad, hackade 0,5 kruka persilja, hackad 0,5 chilifrukt, finhackad
1 Garnering1
citron i klyftor 5 rädisor, skivade 2 msk pistagenötterBörja med marinaden. Hacka alla örter grovt. Motala samma alla ingredienser utom olivolja. Blanda röran med olivoljan. Marinera köttet i örtoljan i kylen, gärna ett dygn. Skär bort det gröna på knipplöken och spara till dressingen. Skör löken i kvartar. Skär bort den nedre halvan av stammen på sparrisbroccolin och skär dem i mindre bitar. Spara dessa till salladen. Skär bort den nedre och träiga delen på sparrisen (de passar fint att använda i ett buljongkok). Skär av en bit av nederdelen av den ansade sparrisen och spara även dessa till salladen. Lägg lök, sparris och broccolitoppar i en form och tillsätt olivolja och salt. Massera in oljan och saltet i grönsakerna. Grilla grönsakerna så att de får fin färg men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Dressing
Strimla det gröna från knipplökens blast. Blanda alla ingredienser till dressingen. Späd eventuellt med lite vatten om den känns för tjock. Potatissallad
Koka potatisen mjuk och håll den varm. Skär sellerin i strimlor. Skär potatisen i grova bitar medan den fortfarande är varm. Lägg potatis och selleri i en skål tillsammans med de sparade bitarna av sparris och broccoli. Blanda ner dressingen i potatissalladen och blanda försiktigt runt. Grilla lammkotletterna, ca 2-3 minuter på varje sida. De ska få fin färg och ha en lätt rosa kärna i mitten. Lägg upp potatissalladen och garnera vackert med de grillade grönsakerna och lammkotletterna. Garnera med rädisor och pistagenötter.
Blanda marinaden och lägg i tillsammans med dina lammracks i en påsen. Tog upp ett gäng hela lammracks samt en bit entrecoté på ben ur frysen inför att goda vänner skulle komma på besök
Ört- och smörslungade primörer400 g färskpotatis (gärna små) 50 g sockerärtor 100 g grön sparris 100 g körsbärstomater 0,5 kruka färsk persilja, finhackad 50 g smör. Ramslök- och chèvrekräm2 dl grekisk yoghurt 150 g chèvreost 3 msk ramslök, finhackad salt peppar
Varför inte köpa lite lammracksoch servera med en härlig rotfruktssallad. Skiva och servera lammet med t ex ugnsrostade morötter, palsternackor, rotselleri och rödbetor och en god sås
En jättetrevlig middag och kväll blev det där vi bjöds på marinerad grillad fläskfilé, potatis från egna täppan som råstektes på muurikkan, hemlagad tomatsås och en fräsch grönsallad med mangold, grön paprika och haricot verts
Servera ett spett per person tillsammans med en liten skål med dipsås och en limeklyfta. Vi hade räkorna till förrätt och använde resten av dipsåsen som sås till den grillade laxen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.