Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,5 kg fransyska
  • 1 ca 1 msk Herbes de Provence, efter smak
  • 1 ca 1 msk timjan, efter smak
  • 1 ca 1 msk vitlökspulver, efter smak
  • 1 ca 1 msk persilado, efter smak
  • 1 smör, att bryna steken i
  • 1 aluminiumfolie, för inbakning av stek
  • 12 rödlök, skalade och klyftade
  • 10,5 kg morötter, skalade och delade
  • 10,5 dl vatten
  • 11 tärning grönsaksbuljong
  • 11 gurka
  • 11 msk ättikssprit, 12%
  • 12 msk vatten
  • 12 msk socker
  • 11 tsk flingsalt
  • 11 nypa vitpeppar
  • 1 persilja, hackad, efter behag
  • 11 huvud kålrot, skalad och stavad
  • 11 huvud rotselleri, skalad och stavad
  • 15 palsternackor, skalade  och stavade
  • 11 kg morötter, skalade och snedskurna
  • 13 msk olivolja
  • 1 ca 4 msk svartvinbärsgelé
  • 12-3 dl sky från steken
  • 13-5 dl grädde, 40%
  • 12 msk svartvinbärsgelé
  • 1 soja, för sälta och färg
  • 1 ca 3 msk maizena redning
  • 1 ev. persilado eller vitlökspulver
  • 1 Stek1,5 kg fransyska ca 1 msk Herbes de Provence, efter smak ca 1 msk timjan, efter smak ca 1 msk vitlökspulver, efter smak ca 1 msk persilado, efter smak smör, att bryna steken i
  • 1 Alternativ 1: Ugn aluminiumfolie, för inbakning av stek
  • 1 Alternativ 2: Croc Pot/Slow cooker2 rödlök, skalade och klyftade 0,5 kg morötter, skalade och delade 0,5 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 Snabbinlagd gurka1 gurka 1 msk ättikssprit, 12% 2 msk vatten 2 msk socker 1 tsk flingsalt 1 nypa vitpeppar persilja, hackad, efter behag
  • 1 Rostade rotfrukter1 huvud kålrot, skalad och stavad 1 huvud rotselleri, skalad och stavad 5 palsternackor, skalade  och stavade 1 kg morötter, skalade och snedskurna 3 msk olivolja ca 4 msk svartvinbärsgelé
  • 1 Sås2-3 dl sky från steken 3-5 dl grädde, 40% 2 msk svartvinbärsgelé soja, för sälta och färg ca 3 msk maizena redning ev. persilado eller vitlökspulverStek
  • Smält smör i stekpannan. Bryn steken runt om tag ur steken ur pannan och krydda . Alternativ 1: Ugn
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg steken i aluminiumfolie. Låt steken tillagas i ca 2 timmar. Det ska ha bildas rikligt med vätska i “paketet “ för att den ska vara klar. Alternativ 2: Crock Pot/slow cooker
  • Lägg de skalade och delade morötterna och botten av en "Crock pot" tillsammans med den skalade och klyftade rödlöken. Lägg i en grönsaksbuljongtärning och häll i 0,5 dl vatten. Lägg sedan steken på löken och morötterna. Sätt "Crock pot" på hög värme 4-5 timmar. Allra bäst är låg värme och dubbla tiden för tillagning. Snabbinlagd gurka
  • Skala gurkan och skiva tunt. Blanda ättika, socker, vatten och kryddor. Garnera med persilja. Låt stå i kylskåp ett tag före servering. Helst en timme. Rostade rotfrukter
  • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de skalade och tillskurna rotfrukterna på en lätt oljad plåt. Blanda rotfrukterna med oljan och sprid ut på plåten för bästa tillagning. Tillaga rotfrukterna i ugn i ca 1h, att kålroten blir orange när den är klar funkar som en bra måttstock Sås
  • Sila av skyn, från antingen croc pot eller foliepaketet, i en kastrull. Tillsätt grädde, koka upp. Tillsätt gelén, soja och red av såsen till lämplig tjocklek och smak.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.