Pajdeg: Skär margarinet i kuber, sikta mjölet och saltet över. Tillsätt sockret och äggulan. Blanda snabbt ihop till en deg, platta ut den något och låt vila ca 30 minuter i kylen insvept i plastfilm.
Fyllning: Sätt ugnen på 175°C. Lägg russin i blöt, hacka nötterna. Skala och skär bort kärnhusen på äpplena, skär i tunna klyftor. Blanda äpplen, russin, valnötter, socker och kanel.
Ta ut degen från kylen och kavla ut 2/3 av degen. Lägg den i en smord bakform med avtagbara kanter (26 cm). Strö på ströbrödet på degen, lägg på äppelfyllningen.
Kavla ut den sista tredjedelen av degen och skär remsor som läggs på toppen av pajen och trycks ihop med degen i formens kant. Grädda näst längst ner i ugnen ca 40-50 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
Servera med Milda Vaniljvisp eller blanda Milda Vaniljvisp och Milda Visp för en mindre söt sås. Vispa upp dem var för sig och vänd sedan ihop dem lite slarvigt.
Tips: Det går bra att använda vilka nötter som helst, som t ex hasselnötter. Nötterna både förhöjer smaken och ger pajfyllningen lite trevligt tuggmotstånd. Både nötter och russin kan dock uteslutas utan problem.
Toppa med hela valnötter. Blanda äppelskivorna med strösocker och kardemumma. Hela valnötter. Gott att variera med päron, färska eller väl avrunna konserverade
Äppelpajmedvalnötter. Igår avnjöts en smarrig, lättlagad äppelpajmedvalnötter ute i solskenet och till kvällen tändes grillen och det blev grillad entrecote med kantarellrisotto till middag
Ännu en natt med raggisar och långkallingar. Igår när jag dristade mig ut på en promenad höll jag på att frysa näsan av mig trots att jag var inpälsad som en annan eskimå i nyinköpt lurvmössa med öronlappar
Blanda klyftorna med 0,5 dl socker, 1 msk vaniljsocker och 1 msk potatismjöl. Trädgården i Simrishamn svämmade över av äpplen så det blev en del äppelpaj under veckan där
Servera med glass eller vaniljvisp. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena
När jag slutade jobba, satte jag mig ner, tog en kopp kaffe och bestämde mig för att släppa prestations-ångesten och bara köra ett lätt pass med övningar som jag tycker är roliga och bara få lite cirkulation i kroppen
Äppelpaj anses ju vara en ganska enkel efterätt som man bara slår ihop. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa
Servera med vaniljsås eller glass. Fredag och nu är det dags för mig att ta helg. Har två små spända killar hemma som längtar ivrigt till morgondagen, då är det nämligen dags att springa lite
Det känns extra roligt att baka med sona egna äpplen. Den är enkel att göra och riktigt god tillsammans med vaniljsås eller glass, jag valde hemgjord vaniljsås
Platta till smulorna med en sked så att det blir ett platt täcke. Servera den varm eller kall ihop med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljkesella eller vaniljglass
Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Häll på sirapen och pudra den sedan med kardemumma så de blir täckta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.