Äppelpaj med valnötter
Milda.se
Milda.se

Äppelpaj med valnötter

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g Milda mat- och bakmargarin
  • kallt
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 tsk salt
  • 5 dl socker
  • 1 äggula
  • 1 msk Milda flytande margarin
  • till formen
  • 1 dl russin (lägg i blöt i vatten 10 minuter)
  • 5-1 dl valnötter
  • hackade
  • 1 kg äpplen (ca 6 stycken)
  • 5 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk ströbröd
  • Milda Vaniljvisp
  • till servering

Beskrivning

    Pajdeg: Skär margarinet i kuber, sikta mjölet och saltet över. Tillsätt sockret och äggulan. Blanda snabbt ihop till en deg, platta ut den något och låt vila ca 30 minuter i kylen insvept i plastfilm.

    Fyllning: Sätt ugnen på 175°C. Lägg russin i blöt, hacka nötterna. Skala och skär bort kärnhusen på äpplena, skär i tunna klyftor. Blanda äpplen, russin, valnötter, socker och kanel.

    Ta ut degen från kylen och kavla ut 2/3 av degen. Lägg den i en smord bakform med avtagbara kanter (26 cm). Strö på ströbrödet på degen, lägg på äppelfyllningen.

    Kavla ut den sista tredjedelen av degen och skär remsor som läggs på toppen av pajen och trycks ihop med degen i formens kant. Grädda näst längst ner i ugnen ca 40-50 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna.

    Servera med Milda Vaniljvisp eller blanda Milda Vaniljvisp och Milda Visp för en mindre söt sås. Vispa upp dem var för sig och vänd sedan ihop dem lite slarvigt.

    Tips: Det går bra att använda vilka nötter som helst, som t ex hasselnötter. Nötterna både förhöjer smaken och ger pajfyllningen lite trevligt tuggmotstånd. Både nötter och russin kan dock uteslutas utan problem.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.