Äppelpaj med smörstekta kaneläpplen
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 0,5-1 dl vatten
  • 0,5 tsk ättika
  • 11 kg svenska röda äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk kanel
  • 4 msk socker
  • 1 ev 1–2 msk skållad, hackad mandel
  • vaniljsås
  • 1 Pajdeg:
  • 1 Fyllning:
  • 1 Tillbehör:Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och strösocker. Blanda de torra ingredienserna med smör, vatten och ättika. Forma till en boll och låt vila i 10 minuter. Fördela ut degen i pajformen och spara en del av degen till locket. Lägg den överblivna degen svalt. Se gärna till att det är lite överhäng av degen så drar den inte ihop sig för mycket. Ställ pajformen i kylen i minst 30 minuter. Nagga botten med en gaffel – framför allt i böjen mellan botten och kant – och förgrädda skalet i 10 minuter i 200°C på över- och undervärme.Kärna ur och skiva äpplena. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äppelskivorna med kanel och socker. Låt svalna.Kavla ut resterande deg på mjölat bord och stansa ut mönster med hjälp av pepparkaksformar – förslagsvis hjärtan. Fyll pajskalet med äppelfyllningen. Fördela ut pajhjärtanen ovanpå och grädda sedan i 225°C i cirka 30 minuter på över- och undervärme. Täck med ett lager aluminiumfolie under gräddningen om den börjar bli bränd på ytan. Servera med vaniljsås.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.