extra starkt vetemjöl. 1mjölk. 1jäst. 1hela ägg. 1socker. 1salt. 1smör, rumstempererat. 150 g ägg + 15 g vatten1. Lägg alla ingredienserna i en degmaskin och blanda i ca 4 minuter på medelfart
Ingredienser Portioner. 4 25 g jäst 2 1/2 dl vatten (37°C) 6 - 7 dl vetemjöl special 1 tsk salt 2 msk olivolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Att fläta brödet är helt nytt för mig, det var inte så svårt när jag väl kom på hur man skulle göra. Hur som helst så blev brödet väldigt gott, och jag har själv hittat på receptet
I originalreceptet (som jag tyvärr helt har glömt bort vart jag har fått tag i) bakades degen ut till fyra limpor, men jag valde istället att trycka ut min deg i en mindre långpanna och sedan dela brödet i fyra delar efter gräddningen
Jag var lite sugen på ett gott bröd att rosta så jag bakade dessa extra goda formbröd. Bröden blev väldigt tjusiga och smakade fantastiskt gott, rostat, till kvällsteet
Ta ut bröden och låt dem kallna på galler under duk. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills de är 98 C inuti
I originalreceptet, som kommer ifrån boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att brödet ska bli fast och syrligt, men mitt flöt ut och hade inte speciellt mycket syra, så jag antar att jag måste ha gjort något fel
Receptet kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter
Det ursprungliga receptet på dessa mjuka, saftiga och goda långjästa råglimpor kommer från en bok som heter 'Kakor, bröd & tårtor', skriven av Anna-Maria Lautmann
I kväll tänkte jag bjuda min älskade make på en god middag, bestående av någon form av soppa samt detta välsmakande bröd, som dagen till ära är bakat i en hjärtform
För ett tag sedan lyckades jag för första gången med att baka ett renodlat surdegsbröd (se här). Eftersom det brödet blev otroligt bra så bestämde jag mig för att göra ett nytt surdegsbrödsförsök
Jag gillar verkligen surdegsbröd och de får gärna vara åt det syrliga hållet. Däremot är jag inte överdrivet förtjust i brödkryddan kummin, som används flitigt i brödrecept från framförallt Ryssland och Baltikum (brödkummin är inte samma sak som spiskummin, vilket är en helt annan krydda med en helt annan smak)
Bröden blir både högre och enklare att skiva. Trots det lilla missödet så smakade brödet jättegott. Skållningen gör att brödet blir saftigt och surdegen ger smak och karaktär