Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör tillen grynig massa, gärna i en matberedare. Kakan kan bäst beskrivas som en pannacottapaj, lite i stil med storfavoriten Hallonpannacottapaj, fast med lingon, och med enbotten av krossade pepparkakor istället för klassiska digestivekex
För visst kan man koka sig en seriös tacosoppa om man vill, med egenblandad kryddmix och långkokt högrev, menen glåmig vardagkväll när man kommer hem sent och är hungrig vill man bara få fram enkel och god mat fort
Men - tillsaken. Har ni haft en bra helg. Det är faktiskt oftast billigare att köpa i charkdisken än att välja någon av de där snålt tilltagna utländska förpackningarna med t ex parma och salami, något man lätt glömmer bort
Den här maträtten är ännu enklare än kantarellpastan i förra inlägget. När vi ändå är inne på kantareller och jag fortfarande har dem på lager kör vi ett recept till på samma tema
När jag öppnade dörrentill kylskåpet häromdagen möttes jag av en halv falukorv, ett par portioner kokt, överblivet ris och en paprika som började få sina första begynnande rynkor
Den innehåller dock mer än bara lök. Min mormor säger att när hon var barnvakt åt mig och hackade lök tillmiddagen brukade jag lukta på hennes händer och säga "Du luktar pappa"
Vi har röjt runt hemma, fortsatt med garderobsrenoveringen, tvättat alla sofföverdrag, gjort klassikern och fullständigt spräckt det ena och dessutom blodat ner det i den smått våldsamma ansatsen att trä över det på soffan (dock innan det sprack), svurit över det hela, åkt till Ikea, investerat i ett nytt, hittat fler saker som vi behövde, bakat kakor, gjort müsli och nu avslutningsvis kyckling med balsamicosås
Rör tillen jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Ställ tillbakakakan i kylenigen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering
För många år sedan när Lena fortfarande bodde hemma och jag tog tåget ner till Skåne för att hälsa på, hände det ibland att vi fick den här underbara grytan
Förflytta dem sedan tillen tallrik vid sidan av. För ett tag sedan lagade jag den här goda fläskfilégrytan med ölkorv i, och ikväll blir det en mustig tomatsoppa gjord på tomater som långsamt rostats i ugn och sedan mixats med annat
All cred för ostbollarna på bilden ovan måste jag dock ge min kusin Carl, som jag outsourcade det här momentettill när jag förberedde nyårsmiddagen, och insåg att det skulle bli svårt att hinna med allt om jag inte satte släkten i arbete