Brezel, Brezl, Bretzel, Breze, Brezn, Bretzet, Bretzga, Bretschl. Kalla det vad du vill, hur som helst är detta bröd föregångaren till amerikanska Pretzels och det har en dokumenterad historia i Tyskland, framför allt de södra delarna, sedan 1100-talet, i sydligare delar av Europa sedan ännu tidigare
Denna torsdag gästar vi Schweiz. där det bjuds på kakan carac. Caracs består av en pajdeg, varpå en chokladfyllning vilar, vilken glaseras med en fondantglasyr i grönt
Som ni kanske redan förstått så åker jag på jobbresor till Tyskland ibland. På en av dessa resor satt vi en kväll och åt grillat och med det serverades kraut
Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Under tiden kan du förbereda pastadegen. Vispa ägg för hand i en stor plastbunke och blanda i salt, kallt vatten, mjöl och ev lite mannagryn (jag brukar ta en tredjedel mannagryn och två tredjedelar vetemjöl)
. Har ni någonsin bakat något som ska doppas i en lag med kaustiksoda. Inte. Nä, tänkte väl det. Själv stod jag för en vecka sedan och doppade bretzels för glatta livet, lite sådär casual en onsdagkväll i januari
Smula jästen i en bunke, lös den i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt,. farinsocker,dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet (spara Ca 1 dl tilll