Mat

Mat

Smördegspizza med Karljohansvampskräm

Smördegspizza med Karljohansvampskräm

1 förp smördeg, kyld och utkavlad 6-8 karljohansvampar (medelstora, färska eller frysta och tinade) 3 msk olivolja salt peppar 1 dl grädde (eller 4-5 msk creme fraiche) 1 klyfta vitlök, pressaddd 1 tsk färsk rosmarin, bladen 3 dl lagrad ost, riven 2 dl parmesanost, riven och flagad
Parisare med stekt ägg och pepparrot

Parisare med stekt ägg och pepparrot

500 g nötfärs 1 potatis, riven 1 dl kokt rödbeta, riven 3 msk kapris 1 gul lök, riven 1 ägg 1 dl grädde 1,5 tsk salt olja, att steka i smör, att steka i 4 ägg, till stekning 4 skivor vitt bröd, till stekning 10 cm färsk pepparrot, skalad 1 ask krasse sallad, att servera till
Sallad nicoise med grillad tonfisk

Sallad nicoise med grillad tonfisk

600 g färsk tonfisk 10-12 färskpotatisar, små 4 ägg 200 g haricots verts 200 g vaxbönor 12-16 gröna sparrisar 1 burk kronärtskockor i olja, gärna små 1 rödlök 0,5 gurka 300 g körsbärstomater, olika färger 8 sardeller 2 gemsallad 65 g babyspenat 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad 1 skiva surdegsbröd, tjock
Köttfärsbiffar med fetaost och soltorkade tomater

Köttfärsbiffar med fetaost och soltorkade tomater

blandfärs4 st soltorkade tomater i olja50g fetaost½ gul lökSalt och svartpeppar2. 5 dl matlagningsgrädde1 tsk italiensk salladskrydda1 tsk kalvfond. blandfärs4 st soltorkade tomater i olja50g fetaost½ gul lökSalt och svartpeppar2. 5 dl matlagningsgrädde1 tsk italiensk salladskrydda1 tsk kalvfond
Entrecote weeping tiger style

Entrecote weeping tiger style

Torka av köttet och pensla med lite matolja. 1. Lägg köttet i en djup tallrik. Blanda ostronsås, fisksås och råsocker och massera in marinaden i köttet
Oreganostekt kalkon med tzatziki och bakad tomat

Oreganostekt kalkon med tzatziki och bakad tomat

2 450 g potatis (gärna cecile) 1/2 förp romantica tomater (à 400 g) 1 msk olja salt och peppar 1/2 kruka färsk oregano ca 400 g kalkonbröst Tzatziki 1/2 gurka 1 1/2 dl matyoghurt 1 vitlöksklyfta 1/2 cosmopolitansallad Lägg till i inköpslistan
Halstrad lax med mango och avokadosalsa

Halstrad lax med mango och avokadosalsa

Ingredienser Portioner. 4 Salsa 1 mango 2 avokado 1/2 rödlök 1/2 gurka 1 lime salt och peppar 1 msk olivolja Ris och sallad 4 port ris eller annat gryn 1/2 isbergssallad Lax ca 600 g laxfilé 1 msk riven färsk ingefära 1 msk honung 1 msk soja 1 msk vatten 1 tsk olja Lägg till i inköpslistan
Sweet and sour pork

Sweet and sour pork

Ingredienser Portioner. 4 4 port ris Kotletter ca 600 g tunnskivad kotlett 1 msk olja 1/2 tsk salt 2 krm peppar 500 g Sweet & Sour Cookingsauce Sallad 2 hjärtsallad 2 tsk olivolja 1 tsk vitvinsvinäger Lägg till i inköpslistan
Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

Ingredienser Portioner. 4 600 g högrev 200 g rökt sidfläsk 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 10 kvistar timjan 4 dl rödvin 3 msk konc kalvfond 4 dl vatten ev majsstärkelse 400 g kantareller 125 g salladslök smör salt svartpeppar 1/2 kruka gräslök Lägg till i inköpslistan
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

4 Kalvytterfilé 800 g kalvytterfilé (se Tips) 80 g tunt skivad lardo (smaksatt späck), pancetta eller bacon 2 tsk grovhackade enbär 2 krossade lagerblad 2 tsk stött pepparmix (gärna five peppers) 1/2 dl grovhackad bladpersilja 1/2 dl grovhackad timjan 1/2 citron salt och peppar smör och olja till stekning Gräddkokt savojkål 5 dl vispgrädde 1 stjärnanis 400 - 500 g savojkål 1 burk kräftklor (murklor) 1 burk motsvarar ca 200 g varav 100 g avrunnen vikt 2 msk finhackad schalottenlök smör och olja till stekning Rödvinssås 100 g rotselleri 1 liten morot 1 liten rödlök 2 vitlöksklyftor 1 tomat 2 msk olivolja 1 dl balsamvinäger 3 dl rödvin 2 msk konc kalvfond 2 - 3 msk rönnbärsgelé 2 - 1 msk majsstärkelse (Maizena) 1 msk smör vatten salt och peppar Lägg till i inköpslistan
Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

Ingredienser Portioner. 6 1 1/2 kg ryggbiff eller oxfilé 2 tsk salt 1 tsk peppar 2 msk smör Rödvinssås 1 liten purjolök 1 rödlök 2 morötter 1 palsternacka 3 msk smör 4 msk rårörsocker 6 dl rödvin 4 msk japansk soja 2 msk konc kalvfond salt och peppar ev 2 msk majsstärkelse (Maizena) Rostade rötter och betor 800 g små rödbetor 800 g små gulbetor 3 persiljerötter eller palsternackor 5 vitlöksklyftor 5 timjankvistar 4 msk olivolja 2 tsk flingsalt 2 krm peppar Vitlöksfrästa champinjoner 1 vitlöksklyfta 250 g små skogschampinjoner 1 msk smör 1 msk rårörsocker 1 msk balsamvinäger salt och peppar Lägg till i inköpslistan
Souvas i pitabröd

Souvas i pitabröd

4 tomater. 1/2 dl tomatpuré. 400 gram Souvas rökt renkött. 2 msk smör. 1/2 tsk mald sumak (valfritt). Tillbehör