Blanda samtiliga ingredienser till brödpastan i en skål till en slät smet. Grädda bröden i en varm ugn på 225 grader i 10-15 min, eller tills börden har fått en gyllenbrun färg
Brödet är klart när det börjar släppa från kanterna på formen. ½ dl mörk brödsirap. Innertemperaturen ska vara 96-97°C i ett mörkt grovt bröd. 2-3 tsk brödkryddor
Blanda i matfett, salt, kruskakli, matbrödsmjöl och vetemjöl. 120 g grovt matbrödsmjöl. Koka vete- och rågkross i hälften av vattnet tills det blir mjukt, ca 5 minuter
Sätt ugnen på 250°C. Blanda i en bunke ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver. Rör ner filmjölk och flytande Milda och arbeta snabbt ihop degen
Av sconesdegen (utan russin) kan man också göra pinnbröd som gräddas över öppen eld ute i skogen. Vrid pinnen så att brödet blir genomgräddat och får fin färg runtom 4 dl vetemjöl (240 g)