Nisse

Nisse

  • 74 Recept
Ljust surdegsbröd

Ljust surdegsbröd

En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara
Revbensspjällsgryta

Revbensspjällsgryta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. För mig brukar det vara så att jag gör revbensspjäll i ugnen, eller att jag grillar dem, så detta kändes väldigt annorlunda
Grovt bröd med surdeg

Grovt bröd med surdeg

Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º
Grovt bröd med lingon

Grovt bröd med lingon

Ja ikväll fick jag ett ryck att baka något lite grovare bröd med lingon i. Visste att filmjölken började bli i äldsta laget så jag blandade ihop en deg
Gammaldags slottsstek

Gammaldags slottsstek

Bryn köttet runt om i smöret. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Skala lök och morötter och skär i bitar
Söndagssteken

Söndagssteken

Många av oss som vuxit upp på landsbygden under 1940- och 50-talet har tillbringat oräkneliga söndagar med närmaste släkten samlad runt matbordet
Sirapslimpa

Sirapslimpa

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp
Lätt rågbröd

Lätt rågbröd

Jag såg precis att det var väldigt länge sedan jag skrev om bröd så här är ett litet inlägg för mina brödintresserade läsare
Bröd eller frallor

Bröd eller frallor

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt matolja, sirap, salt och ägg. Rör om. Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg
Kålsoppa med färs

Kålsoppa med färs

Strimla kålen fint. Skala och strimla löken. Fräs kål och lök under omrörning i lite matfett tills kålen slaknar
Kålpudding – grundrecept

Kålpudding – grundrecept

Sätt ugnen på 200º. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar
Lyxig blomkålssoppa

Lyxig blomkålssoppa

Ingredienser Portioner. 4 2 schalottenlökar 500 g blomkål 100 g potatis 1/2 dl vitt vin 6 dl vatten 2 dl vispgrädde 1 1/2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond 1 dl riven parmesanost (à 30 g) rapsolja salt vitpeppar Till servering 1 tsk tryffelolja (eller mer enligt smak) Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Dansk fläskstek

Dansk fläskstek

Pappa och hans fru bjöd på denna rätten sist jag hälsade på. Så himla gott. Kom på att jag aldrig har gjort det själv, så passade på nu i fredags när jag ändå skulle ha lite gäster
Höstgryta

Höstgryta

Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en gryta. Tillsätt enbären och låt dem fräsa med någon minut
Kycklinggryta med Ädelost

Kycklinggryta med Ädelost

Nu var det längesen jag uppdaterade igen och ännu längre sedan jag delade med mig av ett recept, så då tycker jag att det perfekta come-back receptet är detta otroligt utsökta recept på Kycklinggryta med Ädelost
Panerad spätta med räksås

Panerad spätta med räksås

Ingredienser Portioner. 4 900 g fast potatis Räksås 1 burk räkor i lake (à 360 g) 2 dl gräddfil 2 msk chilisås eller ketchup 1 tsk senap salt och peppar 1 gurka Rödspetta 2 dl vetemjöl 2 dl ströbröd 400 g rödspätta 2 ägg 3 msk smör eller margarin Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Tyskt surbröd

Tyskt surbröd

I originalreceptet, som kommer ifrån boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att brödet ska bli fast och syrligt, men mitt flöt ut och hade inte speciellt mycket syra, så jag antar att jag måste ha gjort något fel