BakgrundChaga (Inonotus obliquus), eller Sprängticka som den också heter, kallas i Sibirien "Odödlighetens svamp", "Gåvan från Gudarna" eller "Gåvan från Himlen"
Eftersom den första underbara snön har fallit från himlen så kanske det är försent för detta inlägg då svampen i skogen fryst, men jag gör ett försök i alla fall
Färsk svamp. Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar. Djupfryst svamp. Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme
Torka av svampen med en fuktig duk och kasta fötterna. Lägg svamphattarna i en grund form. Blanda teriyakisås, mirin, socker, gräslök och sesamolja, häll detta över svampen och låt stå i 5 minuter. Lägg svampen på en smord bakplåt, pensla med hälften av marinaden coh grill under förvärmd het ungsgrill i 5 minuter. Vänd på svampen, pensla med resten av marinaden och grill i ytterligare 5 minuter eller tills den blivit brun
Doppa svampbitarna en i taget i frityrsmeten och lägg dem i den heta oljan. 1 st blomkålssvamp. 1. Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver och salt i en skål