Såser

Såser

Svampsås utan grädde

Svampsås utan grädde

400 gram svamp som champinjoner. 0,5 gul lök. 0,5 vitlök. 40 gram smör. 1,5 msk vetemjöl. 3 dl mjölk. 1 grönsaksbuljongtärning
Kall sås med gräslök

Kall sås med gräslök

2 dl crème fraîche 2 msk majonnäs 1 msk gräslök, finskuren 1 tsk örtsalt 1 klyfta vitlök
Krämig lobsterroll

Krämig lobsterroll

4 korvbröd smör (till stekning) blandade örter. 1Röra200 g skalade räkor 1 kokt hummer 1 äpple 2 selleristjälkar 2 dl majonnäs smetana (mängd efter smak) citron, juice och zest (mängd efter smak) peppar (gärna batakpeppar) salt
Kronärtskockskräm

Kronärtskockskräm

290 g kronärtskocka, marinerade i olja 100 g färskost 1 klyfta vitlök, riven salt svartpeppar, nymalen baguette, i skivor (surdeg) olivolja (med citronarom)
Salsasås

Salsasås

1 burk krossade tomater. 1250 gram färska tomater (eller en burk till krossade tomater). 11 chilifrukt som ex
Mousselinesås med lingon

Mousselinesås med lingon

smör. 1äggulor. 1lingon. 1citron, juicen. 1vatten. 1salt. 1vitpeppar. 1lättvispad gräddeSmält smöret långsamt och skira det (häll av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen)
Tarator, tahinisås

Tarator, tahinisås

tahini, sesampasta. 1vatten. 1citron, saften. 1vitlök. 1salt. 1bladpersilja, hackad1. Lägg alla ingredienser förutom persiljan i en skål