Såhär på hösten så passar det extra bra med en mustigt god köttgryta. Problemet för mig är att jag sällan har tid att göra just köttgrytor eftersom köttet ska koka såpass lång tid om det ska bli bra
Lägg grönsaksblandningen i grytan, häll på öl och lägg i timjan, smaka av, salta och peppra, sänk värmen så att grytan bara småkokar, lägg på lock, så får den småkoka ca 2-3 timmar (köttet skall vara mjuk). När köttet är klar, tas grytan från plattan, låt den vila i ca 15-20 minuter. Ta upp köttet, slå in den i folié, så den får vila ytterligare 15 minuter
Det här receptet blev jag rekommenderad att laga, och det blev jag så klart nyfiken på. Jag gillar ju gratänger och grytor som är lätta att laga och gärna med lite sting i såsen
Bryn köttet i smöret i en gryta. Foto. Martina Ca 522 kcal/port med potatis Ca 408 kcal/port utan potatis 4 port 700 g högrev i större tärningar ca 2×2 cm 1 msk smör 1 lagerblad 2 vitlöksklyftor finhackade 3 msk tomatpuré 1 tsk kanel 1 tsk mald ingefära 5 dl vatten 2 msk oxfond 100 g rotselleri fint tärnade 1 stor morot skuren i stora bitar 2 gula lökar grovhackad 1 purjolök strimlad 200 g champinjoner i kvartar 4 port potatis (ca 150 g/port) Gör så här
Putsa köttet. Häll över köttbuljongen och smaksätt med ingefära, kanel, salt och peppar. 4 dl köttbuljong (byt eventuellt 1 dl buljong mot 1 dl rött vin)
Dessa revbenspjäll hade vi på julbordet. De fick en god smak av kanel, soja och rödvin. Sötade med 1 msk honung också men den kan man dra ner på eller ta bort om man inte klarar de söta
Undvik då salt och fond och strunta i att bryna köttet. Fräs bara alla kryddor och grönsaker direkt i en gryta, häll på tomater, vatten och katrinplommon och koka köttet mört direkt i såsen
Slå sedan på marinaden och efterstek i 125°C i ca 75 minuter, eller tills köttet lossnar från benen. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera revbenen över natten, eller i minst 6 timmar