4 portionerRimmad lax500 g färsk laxfilé med skinnet kvar1/2 dl salt2 msk strösocker1/2 citron, rivet skal1/2 knippe dill i bitarDillstuvad potatis800 g fast potatis, skrubbad10 g smör1 msk vetemjöl2 1/2 dl vispgrädde1 1/2 dl standardmjölk1/2 citron, rivet skal1/2 knippe dill, grovhackad (spara några vippor till servering)Salt och nymald vitpeppar1 citron, kärnfria klyftor till serveringGnid in salt, socker och citronskal runt om hela laxen. Ställ in laxen i kylen och låt rimma cirka 2 dygn, beroende på hur hårt du vill ha den rimmad
Koka upp vatten och låt läggen/karrén sjuda med lök, lagerblad, morötter och skumma av. Efter du skummat kan du tillsätta paprikapulvret, vitlöken, cayennepepparn och kumminen och låt puttra i ca 2 timmar tills köttet faller från benet
Kokt rimmat fläsklägg – saftigt mört och helt underbart smakrikt långkokt fläskkött som tillsammans med rotmos är typisk svensk husmanskost när den är som bäst
Tina, skölj och dela kycklingen i halvor. Salta halvorna på köttsidan (utanpå skinnet) och lägg halvorna i plastpåse med saltet uppåt, så att det stannar kvar
Dubbellagad fläsksidagrissida, rimmadbuljong eller fondmorotlöklagerbladtimjanLägg fläsksidan i en rymlig kastrull och slå på buljong och resterande ingredienser
Rimmad, långrrillad kotlettrad med rub och aprikosglaze. Om jag var tvungen att välja endast ett djur, vars kött jag skulle äta resten av mitt liv, då vore valet enkelt
Lax är barnens favoritfisk och den är ju tacksam att tillaga på allehanda sätt. Och precis som Viveka Lärn skriver i sin kokbok, så var lax lyxmat och torsk vardagsmat när jag var liten
Dessa rimmade tunna revben i pikant barbecuesås är ett strålande exempel på en sådan måltid. Rimmade tunna revben i pikant barbecuesås (fyra någorlunda generösa portioner)