Inläggningar, sylt, saft m m

Inläggningar, sylt, saft m m

  • 30 Recept
Sommarens goda Tomatmarmelad

Sommarens goda Tomatmarmelad

Häll tomaterna i en kastrull + skalen + saften. Många har rynkat på näsan när jag säger Tomatmarmelad
Picklad blast

Picklad blast

Hyvla eller strimla vitkålet tunt. Ha ner salt, socker, malen vitpeppar och skivad chili i en burk. 1 knippe morotsblast (ca 70-100g). 1 msk salt. 2 msk socker
Inlagd squash

Inlagd squash

Man kan äta dom redan efter ett dygn och dom passar perfekt till tex grillat kött. Lägg i senapsfröna och dra kastullen från värmen, låt svalna
Snabb och enkel sylt på röda vinbär

Snabb och enkel sylt på röda vinbär

Jag kan också tipsa er om att prova att byta ut lingonsylten i brödrecept mot röda vinbärssylt, vilket jag brukar göra och det fungerar alldeles utmärkt
Portvinsmarinerade körsbär

Portvinsmarinerade körsbär

Idag var det sista lektionen franska innan semester, så en liten present var på sin plats. Eftersom Francoise älskar des cerises så blev det en burk portvinsmarinerade körsbär
Inlagda rädisor

Inlagda rädisor

Inlagda rädisorrädisor1 dl ättikssprit2 dl vatten2 dl socker2 kanelstängeren dutt ingefäraRensa och klyfta rädisorna och lägg ned i en steriliserad patentburk

Marinerade rädisor med sesam

½ msk japansk soja. ½ msk risvinäger. Blanda soja, risvinäger, sesamolja och honung till en vinägrett. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de är gyllene och börjar poppa

Vindruvssaft

Mät upp saften och häll den i en gryta. Lägg tillbaka druvor och lite av musten i grytan och koka upp ytterligare en gång

Enklaste, godaste rabarbersaften

Låt det självrinna, tryck sedan med en slev så att du får ut all saften. Lägg rabarbern i en påse i frysen, hur länge du vill, menminst över natt
Inlagda gröna tomater…och några röda.

Inlagda gröna tomater…och några röda.

Fast det känns som att sommaren ska stanna för evigt inser jag att den kommer att ta slut förr eller senare och då är det mycketsom ska tas om hand ute i trädgården
Chutney på gröna tomater

Chutney på gröna tomater

En god chutney passar till mycket. Bl a är det suveränt till god ost och många indiska maträtter. Jag har nu plockat av de sista gröna tomaternatomatplantorsom flyttades in i huset på landet tidigare i höstas

Fläderbärssaft

Sila bärmassan, mät upp saften och koka upp. Lägg dem i en stor rostfri gryta. Tillsätt natriumbensoaten utrörd i lite saft
Tomat och äppelmarmelad

Tomat och äppelmarmelad

Riv skalet från limen och pressa saften. Vilket härligt höstväder vi har, helt underbart med nästan sommarvärme i luften
Inlagda paradisäpplen

Inlagda paradisäpplen

Skär bort stjälkarna och blomfästena. Skölj äpplena och lägg dem i enkastrull med vatten som täcker frukten
Röda vinbärs marmelad

Röda vinbärs marmelad

Rensa bären från stjälkarna och kör bären i en matberedningsmaskin. Rör ut bensoat i lite marmelad och tillsätt detta

Marmelad med tomat och vanilj

Smaka av medcitronsaft. Första gången jag smakade den här marmeladen blev jag helt tagen. Sagolikt god är rätta ordet och ett måste till ostbrickan

Marmelad på gröna tomater

Bara några av alla jättemånga gröna tomater. I år hade jag massormed gröna tomater. De som såg mest hoppfulla ut lades på eftermognad och kommer troligtvis att rodna och gulna, även om de aldrig får lika god smaksom de somsolmognat
Marmelad på Rabarber & Ingefära

Marmelad på Rabarber & Ingefära

Blanda allt detta tillsammansmedcitronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull. Jag har en fantastisk rabarberplanta växandes i min trädgård

Aronia marmelad

Saft från ½ citron. Skrapa ur vaniljstången och blanda både stång och frön med sockret. Mosa gärna lite av bären med baksidan av en sked