Nötkött

Nötkött

Sjömansbiff – klassiskt recept

Sjömansbiff – klassiskt recept

1 kg fransyska eller ytterlår av nötkött. Skala och skiva lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör, tills de får lite färg
Mustig köttgryta som heter duga

Mustig köttgryta som heter duga

Köttgryta2 förp bacon (à 140 g) 800 g nötkött, tärnat i 3x3 cm tärningar 2 gula lökar, skurna i centimetertjocka ringar 3 schalottenlökar, halverade 1 morot 1 palsternacka 3 klyftor vitlök 800 g krossade tomater 0,5 l rött vin 3 lagerblad 0,5 dl kalvfond 2 msk fond (fond du chef vegetabilisk) 3 dl vatten 5 msk tomatpuré 2 msk soja 2 msk smör timjankvist 10 champinjoner (eller annan svamp) salt peppar
Helstekt rostbiff med fetagrönsaker

Helstekt rostbiff med fetagrönsaker

Rostbiff2 msk flingsalt 1,5 msk paprikapulver 2 msk rosépeppar, stött 2 msk färsk rosmarin, hackad 4 klyftor vitlök, pressade 1,8 kg rostbiff 2 msk smör 1 msk olivolja 2 klyftor vitlök, oskalade kvist rosmarin
Rostas med bearnaise och stekta haricots verts

Rostas med bearnaise och stekta haricots verts

Ingredienser Portioner. 2 450 g små potatisar 2 tsk olja salt och peppar 150 g haricots verts 1 msk smör ca 300 g rostas (alt rostbiff) 1 dl bearnaisesås Lägg till i inköpslistan
Ädellövbiff med tagliatelle

Ädellövbiff med tagliatelle

Strimla köttet, tärna paprikan och hacka löken. Stek köttet i smör eller margarin. Låt paprika och lök steka med ett par minuter
Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

Ingredienser Portioner. 4 600 g högrev 200 g rökt sidfläsk 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 10 kvistar timjan 4 dl rödvin 3 msk konc kalvfond 4 dl vatten ev majsstärkelse 400 g kantareller 125 g salladslök smör salt svartpeppar 1/2 kruka gräslök Lägg till i inköpslistan
Stifado - köttgryta med lök och kanel

Stifado - köttgryta med lök och kanel

Bryn köttet i olivoljan i en gryta. Häll i vatten så att det nätt och jämnt täcker köttet. Skala lökarna och lägg dem hela i grytan
Helstekt oxfilé med gremolata, potatis- och jordärtskocksgratäng och bakade grönsaker

Helstekt oxfilé med gremolata, potatis- och jordärtskocksgratäng och bakade grönsaker

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner Oxfilé 500 gram oxfilé i bit 0,5 tsk salt 3 krm svartpeppar 1 msk olivolja 2 msk Mat & Bak smör Potatis- och jordärtskocksgratäng 600 gram fast potatis 250 gram jordärtskocka(or) 2 st Schalottenlök(ar) 3 klyfta(or) vitlök 25 gram Mat & Bak smör 3 dl vispgrädde 2 dl standardmjölk 2 tsk salt 2 krm svartpeppar 150 gram Västerbottenost Gremolata 1 kruka(or) färsk basilika 1 kruka(or) färsk persilja 1 klyfta(or) vitlök 1 st citron(er) 1 tsk honung 0,5 dl olivolja 3 krm salt 1 krm svartpeppar Grönsaker 1 st röd lök 250 gram gula cocktailtomater 0,5 msk olivolja 0,5 tsk flingsalt 1 krm svartpeppar 0,5 st romanesco 250 gram sparris, färsk 40 gram machésallad Köp receptet
lördagens middag

lördagens middag

Här är mitt favoritrecept på boeuf, det är hämtat från De hemliga recepten från Frankrikes bästa restauranger av Louisette Bertholle och räcker till 6-8 enligt receptet, 4-6 enligt mig
Världens bästa gryta

Världens bästa gryta

Ingredienser 6 hekto sidfläsk , i tärningar 5 hekto lök 5 hekto champinjoner 4 msk tomatpure 3 msk margarin 3 msk mjölk 1 msk salt 1 tsk timjan 1 tsk vitpeppar 0,5 dl vinäger 2 kg högrev , på oxe 1 flaska(or) rött vin , Parador eller Vino Tinto Köp receptet