Kjellson
Skaldjur

Skaldjur

Moules marinières med smak av Gotland

Moules marinières med smak av Gotland

Skala den vita sparrisen och fräs den mjuk tillsammans med 1 dl schalottenlök Spara topparna till garnering Koka ihop sparrisstängerna med grädde Mixa och sila, smaka av med ramslöken - detta blir en ramlökspuré Skär den gröna sparrisen i tunna skivor Fräs 1 dl schalottenlök och den gröna sparrisen Slå på vin och ramslökspuré Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig Smaka av med citronsaft, salt, peppar och körvel Garnera med de vita sparristopparna 2 kg blåmusslor
Moules marinières med smak av Medelhavet

Moules marinières med smak av Medelhavet

Värm upp olja och fritera kapris snabbt - lägg undan till garnering Dela tomater, paprika och oliver grovt Finhacka vitlök och schalottenlök Fräs alltsammans i olivolja tillsammans med saffran Häll i vitt vin Lägg i musslorna och låt koka under lock i 6-8 min tills de öppnat sig Garnera med oregano och kapris 2 kg blåmusslor
Moules marinières med smak av Normandie

Moules marinières med smak av Normandie

Skär pancettan i tärningar och stek krispig - lägg undan på papper Hacka schalottenlök fint och dela championerna Fräs lök, championer i fettet från pancettan Slå på vin, äppelmust och creme fraiche Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig Garnera med pancetta, äpple och gräslök 2 kg blåmusslor
Moules marinières med smak av Portugal

Moules marinières med smak av Portugal

Bryn tärnad chorizo krispig med olivolja Lägg den på ett papper men låt fettet efter korvarna vara kvar i pannan Stek finhackad vitlök och schalottenlök försiktigt i chorizofettet Häll på vin Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig Smaka av med örter, smör, salt och peppar Garnera med den stekta chorizon 2 kg blå musslor
Moules marinières med smak av Thailand

Moules marinières med smak av Thailand

Fräs grön curry med den hackade löken och citrongräset Koka ihop med vin och kokosgrädde Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig Smaka av med fisksås, limejuice och koriander Garnera med thai-basilika 2 kg blåmusslor
Blåmusselpasta

Blåmusselpasta

1. Skölj musslorna och skrubba dem. 2. Knacka på musslan. Kasta dem som inte sluter sig eller som är spruckna
Gratinerade musslor

Gratinerade musslor

1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Bryt av den tomma skalhalvan på musslorna och lägg musslorna på en bädd av grovt salt på en plåt
Het gazpacho med räkor

Het gazpacho med räkor

Dela ner skalad gurka, rödlök, tomater, paprika och vitlök och blanda med vinäger olja, chili och honung
Currystuvade räkor med ris

Currystuvade räkor med ris

Finhacka löken och stek i smör tillsammans med curry. Strö över mjöl och tillsätt mjölken och chutneyn
Förrätt av nyårsräkcocktail

Förrätt av nyårsräkcocktail

Låt räkorna rinna av väl.  Rör ihop yoghurt och majonnäs och tillsätt lite mjölk eller kallt vatten så att du får en krämig konsistens på dressingen
Festivalstuvning

Festivalstuvning

Skär torsk och hälleflundra i 1,5 cm kuber och ugnsbaka fisken övertäckta i ugnen i 180°C i ca 8 min
Blåmusselgryta med fisk och grönsaker

Blåmusselgryta med fisk och grönsaker

Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs
Räkröra i avokado

Räkröra i avokado

Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och gröp ur köttet. Mosa avokadon och hacka äggen. Blanda räkor (spara gärna några för dekorering), avokado, ägg, majonnäs och crème fraîche och smaka av med citronsaft och kryddor
Hjärtmusslor i vitvinssås

Hjärtmusslor i vitvinssås

Snabbare än blixten tillagar du dessa lyxigt goda hjärtmusslor i vitvinssås. Servera med ett gott bröd som du kan doppa i den ljuvliga såsen
Markus Aujalays pilgrimsmusslor

Markus Aujalays pilgrimsmusslor

Majonnäs. Sjud romsäckarna i saltat vatten 20 sekunder. Lägg i en kannmixer med äggula, vinäger, dijonsenap, vatten och mixa slätt
Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Skaldjursfond. Skaldjursfond50 g smör 1 msk rapsolja 2 bananscharlottenlökar, hackade 1 morot, hackad 4 stjälkar blekselleri, hackad 1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet 1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade 5 dl torrt vitt vin 3 msk tomatpure 3 färska timjankvistar eller 0,5 tsk torkad timjan