Surdegar

Surdegar

  • 77 Recept
Saffransbulle på vetesurdeg

Saffransbulle på vetesurdeg

I veckan har jag gjort två försök att baka lussebullar på surdeg, utan vanlig jäst. Första försöket var i princip en vanlig vetedeg, fast på surdeg, där jag blandade i saffran
Stora bröd vill jag baka

Stora bröd vill jag baka

Jag har helt snöat in på stora bröd. Riktigt stora runda bröd bakar jag nu. Det är fantastiskt hur ett bröd kan ändra karaktär utifrån hur man bakar ut det
Det godaste, ta mig tusan!

Det godaste, ta mig tusan!

Det här är mitt bästa bröd, tänkte jag när jag smakade den första skivan. Sen tänkte jag. det här är inte mitt bästa bröd, det här är det bästa brödet
Andra försöket, i en kastrull

Andra försöket, i en kastrull

Tidigare när jag bakat bröd i gryta har jag (precis som Jim Lahey med sitt No Knead Bread) alltid bakat ut brödet och låtit det jäsa i en mjölad korg innan jag lagt över den i grytan och skjutsat in det i ugnen
Kastrullbröd med kummin

Kastrullbröd med kummin

När jag höll på med boken hade jag en idé om att göra ett särskilt lättbakat bröd som skulle passa den som just fått igång en surdeg och ville baka något enkelt
Det enklaste brödet

Det enklaste brödet

flickr-photo { border. solid 0px #000000. }. flickr-yourcomment { }. flickr-frame { text-align. left. padding. 3px
Ett gott rågbröd med hela korn

Ett gott rågbröd med hela korn

Mitt bästa helkornsbröd. Det är tydligt av alla kommentarer på tidigare inlägg att det finns många olika sätt att lyckas med hela korn i brödet, min melodi var hur som helst att koka kornen 20 minuter innan de låg i blöt över natten
Utan särskilda krusiduller

Utan särskilda krusiduller

I dag gjorde jag ett nytt försök att baka ett lite enklare surdegsbröd. Ett surdegsbröd utan jäst som inte kräver så mycket tid
Kanske det allra godaste

Kanske det allra godaste

Nu doftar det inte likör om mitt vildjästprojekt längre, nu doftar det likörfabrik. Och aprikoserna har flutit upp till ytan, så jag räknar med att den är klar
Frukostbröd, gott och enkelt

Frukostbröd, gott och enkelt

flickr-photo { border. solid 0px #000000. }. flickr-yourcomment { }. flickr-frame { text-align. left. padding. 3px
Goda morgonbrödet med durumvete

Goda morgonbrödet med durumvete

Lisa fyllde år häromdagen och fick då en pastamaskin av mig, en sådan där klassisk blank modell med vev som man spänner fast i köksbänken
Segt, håligt och väldigt gott

Segt, håligt och väldigt gott

Det här är mitt bästa bröd just nu. Det är håligt, segt och har mycket smak. Precis som jag vill ha det. Jag fick baka många gånger innan jag det blev som jag ville
Ljust och gott med lite, lite råg

Ljust och gott med lite, lite råg

Jag har pratat mycket om den senaste veckans vetesurdegsbröd. Här kommer receptet. LJUST SURDEGSBRÖD, två riktigt stora limpor
Halvmörk favorit

Halvmörk favorit

flickr-photo { border. solid 0px #000000. }. flickr-yourcomment { }. flickr-frame { text-align. left. padding. 3px
Jättestort och jättejättegott

Jättestort och jättejättegott

Här är mitt bästa bröd just nu. Eller, här är min bästa deg kanske jag ska säga, för de där tv-baguetterna jag berättade om i förra inlägget gjorde jag på den här degen
Med nötter och frön

Med nötter och frön

Jag fick för mig att jag skulle börja med att göra två olika surdegar, en ljus och en mörk, som jag blandade ihop mot slutet
… och här är receptet!

… och här är receptet!

Här kommer själva grundreceptet på det där brödet på fast surdeg som jag pratade om. Jag har bakat enligt ungefär samma recept i över en vecka nu och det blir så bra
Lars rallarhalva

Lars rallarhalva

Jag skulle ju ha bakat rågbröd med hela rågkärnor i helgen, men rågkärnorna i min skållning var fortfarande hårda som stenar när det var dags att baka, så istället använde jag surdegen till ett annat rågprojekt som min kompis Lars efterfrågat
Onsdagsciabatta

Onsdagsciabatta

flickr-photo { border. solid 0px #000000. }. flickr-yourcomment { }. flickr-frame { text-align. left. padding. 3px