Dessa fick kalljäsa undernatten. Mycket goda o nyttiga. ca 15 st stora frallor eller 25 små50 g jäst3 dl kall filmjölk2 dl kall mjölk1 dl kallt vatten½ dl olivolja2 msk linfrön2 msk sirap1 dl mannagrynca 1 tsk vardera Salt o örtsalt 8-10 dl dinkelmjöl,fullkorn2 dl vetemjölSesamfrön till toppingSmula jästen i en bunke, slå på fil,mjölk o vatten
I helgen har jag bakat ett knådfritt surdegsbröd efter ett recept som jag länge tänkt prova. Brödet kallas "grand blanc" och är perfekt att baka under en dag när man vill ha tid med annat också - i mitt fall hann jag både njuta av det vackra marsvädret, tremilen i Lahtis och förbereda middagen
Häll i en skvätt olivolja i mjölet för att förlänga hållbarheten hos bröden. Lägg varje del på en mjölad bakduk eller kökshandduk och gör vallar med tyget mellan varje bröd så att de får stöd att jäsa uppåt istället för att flyta ut åt sidorna
Bakade även lite valnötsbröd igår, blev ett syrligt gott valnötsbröd med härlig skorpa. Stjälp försiktigt upp bröden på en bakspade eller skärbräda, lägg bakplåtspapper under och skjuts in i ugnen
Att baka sitt eget bröd är något en borde göra oftare egentligen. Det är ju så underbart gott, man vet exakt vad brödet innehåller och dessutom bra för ekonomin
Smarriga kex är det här som ni säkert redan testat men de är så himla goda så ni får receptet ändå. Goda till ost av alla de slag och vill man bara ha de som nyttigare snacks så strör du på lite extra flingsalt bara
Smula jästen i en skål. Smält smöret och lägg i russinen. Tillsätt porter och vatten, och värm till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp
Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden ca 15 min. 8 bröd Ingredienser 0,25 pkt jäst 5 dl vatten, kallt 1 msk honung 1 tsk salt 0,5 dl vetekli 600 g vetemjöl Pensling 1 dl vatten 3 msk vallmofrö