Paj

Paj

  • 8 Recept
Susannes omvittnat fantastiska päronpaj glutenfri

Susannes omvittnat fantastiska päronpaj glutenfri

Härliga Go'kväll-kocken Susanne Jonsson hade arbetat fram den perfekta pajen under två månader och den serverade hon till bl a Johanne Hildebrandt, vars böcker jag älskar och som jag har lite kontakt med på Twitter (eftersom vi båda är sådana nördar att vi läste Illiaden och Odyséen när vi var nio, har rötterna i Norrland och bott utomlands)
Päronpaj med knäckigt kolatäcke

Päronpaj med knäckigt kolatäcke

Börja med att göra en pajbotten. Lägg päronen i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter
Rabarberpaj med knäckigt täcke

Rabarberpaj med knäckigt täcke

Lägg den skivade rabarbern i en pajform. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter. Rabarberpaj med knäckigt täcke
Rabarberpaj med mandelsmul

Rabarberpaj med mandelsmul

Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda socker, potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Lägg i rabarbern och rör om
Rabarberpaj med havregryn

Rabarberpaj med havregryn

Minsann så blir paj idag också här i köket, fast denna pajen av det lite sötare slaget med säsongens råvara nummer ett - rabarber

Västerbottenpaj

Pajdeg. Fördela västerbottensost i pajskalet. Pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter
Glutenfri västerbottenpaj

Glutenfri västerbottenpaj

Pajen är ju som alltid god till kräftor men passar också med tex knaperstekt rökt sidfläsk & kantareller
Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

En av de bästa pajerna som finns är Västerbottenpaj. Så här gör jag en väldigt enkel och klassisk variant av Sveriges mest älskade ostpaj