Helenas

Helenas

  • 174 Recept
Provencalsk fläskfilégryta

Provencalsk fläskfilégryta

Putsa filén och skär den i 2 cm tjocka skivor. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Salta och peppra och lägg över i en gryta
Nyttiga äpplemuffins

Nyttiga äpplemuffins

2 ägg1/2 dl råsocker50 g flytande margarin1 stort äpple1 tsk kanel1/2 dl mjölk1 1/2 tsk bakpulver3 dl vetemjölSkala och tärna äpplet
Crêpes med kycklingfyllning

Crêpes med kycklingfyllning

Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken i en bunke till en tjock, slät smet. Vispa ner äggen och späd med resten av mjölken
Himmelsk päronpaj

Himmelsk päronpaj

Hej på er. Idag är det måndag och då tänkte jag att ni skulle få ett pajrecept, kanske något att svänga ihop till helgfikat eller som en mysig fika i veckan
Müslimuffins

Müslimuffins

Värm ugnen till 200º. Smörj en muffinsplåt med 12 hål eller ställ 12 formar på en plåt. Blanda vetemjöl, bakpulver, müsli och rörsocker i en bunke
Svampomelett spenat och avokado

Svampomelett spenat och avokado

Ansa och skiva svampen och stek den i en stekpanna med matfett, tills svampen får färg. Vispa samman ägg och mjölk lite slarvigt med en gaffel
Krämig fisksoppa

Krämig fisksoppa

Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva fänkålen. Dela skivorna. Skala och skär morötterna i stavar. matfett, utan att de får färg, i en stor kastrull
Toscapäron

Toscapäron

Skala och dela päronen. Ta bort kärnhuset med ett kuljärn eller tesked. Lägg päronen med den kupiga sidan ned i en smord ugnssäker form
Kycklingstroganoff

Kycklingstroganoff

Strimla kycklingen. Skala och hacka löken, och skiva svampen. Bryn kycklingen i en stekpanna med smör. Ta upp kycklingen och fräs lök och svamp
Paprikagratinerad kycklingfilé

Paprikagratinerad kycklingfilé

Torka av kycklingfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Paprikasås. Mixa paprikor, crème fraiche, timjan, persilja, cashewnötter och prästost i en matberedare med kniven monterad
Långpannepaj med köttfärs

Långpannepaj med köttfärs

Gör en valfri pajdeg. Lägg degen i en långpanna som är 30x40 cm med bakplåtspapper i botten. Fyllning. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör
Krämig kycklingpaj med brie

Krämig kycklingpaj med brie

Fyllning. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök mjuk i smör i stekpanna
Pannacotta med nougatine

Pannacotta med nougatine

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Sjud grädde, vaniljstång, vaniljfrön och stjärnanis, ca 10 minuter
Bondomelett

Bondomelett

Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Tärna potatis och morot. Stek löken i en stekpanna med smör utan att den får färg
Kycklingpaj

Kycklingpaj

Pajdeg. Blanda rumsvarmt smör, mjöl, salt och bakpulver till en smuldeg. Tillsätt mjölk och arbeta ihop till en deg
Bakad potatis med laxröra

Bakad potatis med laxröra

Skölj och borsta potatisarna. Picka dem. Tillaga potatisarna på gallret i nedre delen av ugnen, 30–45 minuter beroende på storlek
Lättlagad ängamat (redd grönsakssoppa)

Lättlagad ängamat (redd grönsakssoppa)

Det här är en lättlagad variant av redd grönsakssoppa eller ängamat som den också kallas. Den här lena och goda soppan brukar göras på sommarens första färska grönsaker, men jag gjorde en snabbare variant genom att använda frysta sommargrönsaker istället
Halloumisallad

Halloumisallad

Halloumiost är en av våra absoluta favoritostar här i köket som vi kan äta (nästan) hur mycket som helst av
Tzatziki - så gör du den själv

Tzatziki - så gör du den själv

En av mina absoluta kalla favoritsåser är tzatziki. Den är så användbar och passar till mycket, framförallt nu i dessa grilltider