6 dl viltfond. Skala och riv potatisen på grovt. Häll i ägg och ost, smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och smör, lägg i potatisen, tryck till och forma till en stor kaka
Du kan självklart byta ut hjorten mot rådjur, älg eller annat kött – vilt eller inte. 1 liter buljong av god kvalitet och smak (grönsaks-, svamp- vilt- eller kyckling eller en blandning)
Det smakar lite vilt kan man säga och passar nu vid den här tiden på året. Nu börjar det bli höst och vi fortsätter med recept på kantareller, idag fick det bli lite renskav som ingrediens i grytan
Putsa köttbiten och torka ytan med kökspapper. Man kan välja 2 bitar om cirka 1 kilo vardera. Hetta upp smör och olja i en panna tills smöret får gyllene färg
Putsa filéerna och salta och peppra runt om. Bryn köttet runt om i en stekpanna med brynt smör. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer
Ca 2,5 dl vatten med ca 2 msk viltfond i. Ca 2,5 dl vatten med ca 2 msk viltfond i. Jag gjorde järparna på älgfärs, men det borde passa lika bra med vilken god färs som helst du har i frysen vildsvinsfärs, rådjursfärs, lammfärs eller blandfärs
Viltköttet vi beställde ifrån Basunda gård går åt som smör på heta stenar hos oss. Vi är så nöjda med kvalitén och servicen så kommer göra fler beställningar
Oj vad veckan går fort. Snart är det helg igen och det ska bli underbart med lite sömn. Jag har sovit alldeles för få timmar hela den här veckan, inte bra för mig som behöver mycket sömn
Däremot äter vi gärna vilt och även det som växer i skog och mark. 2 tsk viltkrydda av valfritt slag - min innehöll rosmarin, rönnbär, lagerblad, svamp, lök, persilja och peppar och kommer från Hemmagastronomi i Luleå. 2 tsk viltkrydda av valfritt slag - min innehöll rosmarin, rönnbär, lagerblad, svamp, lök, persilja och peppar och kommer från Hemmagastronomi i Luleå
En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken
Den idyllen utgör också perfekt jaktmark och i min familj har vi alltid ätit lokalt vilt kött. Jag växte upp på den skånska landsbygden, i ett hus omgärdat av åkermark, en skog nära intill och en sjö en stenkast bort