Pajdeg. Tryck ut dem i pajformarna med löstagbar botten, cirka 10 centimeter i diameter. Nagga pajdegen i formarna med en gaffel och förgrädda dem, cirka 8 minuter i mitten av ugnen
Krämig fyllning med lök, ägg och crème fraiche möter frasigt pajskal. Pajen funkar bra som lättare middag med sallad, men den gör sig också bra på en buffé tillsammans med en massa andra godsaker
Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig
Pajbotten. Klä pajformar (ca 8 cm i diameter) med degen, nagga dem i botten och förgrädda dem i ca 10 minuter. Grädda i ca 18-20 minuter tills pajerna fått fin färg
Den här glutenfria pajdegen är jättegod, och mer proteinrik än vanlig tack vare sojamjölet. Sojamjöl har en ganska speciell smak som jag tycker passar perfekt i pajdeg
Fördela löken på pajskalet. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 225°C, ca 10 minuter. Grädda pajen i mitten av ugnen, 15 -20 minuter, tills ytan fått fin färg
Receptet på en riktigt bra och enkel pajdeg är ovärderlig att ha i tider av knytkalas och utflykter. Det här var ett av de första recept som jag lärde mig utantill och som jag använder mest till vardags, både när jag gör matpajer och söta pajer med frukt eller bär (då med socker istället för salt – se receptet)
Ostpajer med färdig smördeg gillas. Här är det verkligen fritt fram att spåna vidare på vad man kan fylla pajerna med men äggstanningen med gräddfil och ost tycker jag definitivt ska vara med
Kommer ni ihåg minipajerna som jag gjorde i påskas. Det är nog inte en paj att äta som enda rätt till middag, men den passar utmärkt på en buffé med annan plockmat