Finhacka rabarbern och tina bären om de är. Slå bärfyllningen i ugnsfasta formar. Nämnde för några inlägg sedan att vi på jobbet gjort en aktivitet tillsammans, och att min härliga kollega bjöd på supergoda små pajer
Krossa bären, (de behöver inte repas), enklast med händerna eller en mosstöt. Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t. 1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften. 2 Att man sätter till atamonen i första skedet beror på att risken för jäsning är störst när man har bären med. 3 l bär (mogna)
Jag plockade inte så mycket, bara till kvällens behov - men jag fick med mycket omogna bär. Jag har tjuvstartat lingonsäsongen idag, trots att det egentligen var lite för tidigt
Låt din mat vara din medicin, och din medicin vara din mat
Häromdagen skördade jag de sista rabarberna och plockade svartvinbärsbuskarna nästan rena. Kokade rabarbersirap och satte svartvinbärslikör på "gottning", och av svartvinbären som var kvar kokade jag marmelad