Bär

Bär

  • 13 Recept
Helstekta äpplen i ugn

Helstekta äpplen i ugn

2 stora äpplen. 12 msk grovriven mandelmassa. 1½ msk smör, mjukt
Smulmarängpaj

Smulmarängpaj

Finhacka rabarbern och tina bären om de är. Slå bärfyllningen i ugnsfasta formar. Nämnde för några inlägg sedan att vi på jobbet gjort en aktivitet tillsammans, och att min härliga kollega bjöd på supergoda små pajer
Läskande lingondricka

Läskande lingondricka

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en stor bunke och mixa sönder med en stavmixer. Tillsätt vatten och citronsyra
Rårörd saft

Rårörd saft

Krossa bären, (de behöver inte repas), enklast med händerna eller en mosstöt. Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t. 1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften. 2 Att man sätter till atamonen i första skedet beror på att risken för jäsning är störst när man har bären med. 3 l bär (mogna)
Blåbärsdricka

Blåbärsdricka

Mal blåbären (behöver ej rensas). Koka upp vattnet och låt svalna, slå det sen över de malda bären och tillsätt vinsyran
Rårörda lingon

Rårörda lingon

Jag plockade inte så mycket, bara till kvällens behov - men jag fick med mycket omogna bär. Jag har tjuvstartat lingonsäsongen idag, trots att det egentligen var lite för tidigt

Rårörda lingon

sylten med en trägaffel eller slev tills sockret löst sig och bären blivit mosiga. Rårörda lingon. 1. Rensa och skölj lingonen
Rårörd svartvinbärssaft

Rårörd svartvinbärssaft

Rensa och skölj bären. Häll bärmassan genom en ren silduk och låt självrinna tills massan är torr. 2 ½ l svarta vinbär

Svartvinbärssaft

Slå bären i en kastrull häll på vatten så att det nätt och jämt täcker bären. Koka ur bären. 4 liter svartvinbär
Svartvinbärsmarmelad.

Svartvinbärsmarmelad.

Häromdagen skördade jag de sista rabarberna och plockade svartvinbärsbuskarna nästan rena. Kokade rabarbersirap och satte svartvinbärslikör på "gottning", och av svartvinbären som var kvar kokade jag marmelad