Matbröd

Matbröd

  • 14 Recept
Grovt matbröd

Grovt matbröd

Lägg jäst i en bakbunke, strö över salt och tillsätt honung så att jästen löser sig. Under tiden kokas en gröt av 4-kornskross och vatten (tar ca 10 min
Grovt bröd med äpple och youghurt.

Grovt bröd med äpple och youghurt.

4 dl fiberhavregryn. 6 dl siktat dinkelmjöl. 4 dl fullkornsdinkel. 1 dl krossat linfrö. 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
Limpor med äpple och linfrö

Limpor med äpple och linfrö

Smula jästen i en degbunke. Häll i lite av vattnet (fingervarmt) och lös upp jästen. Häll i resterande vatten, olja, salt, farinsocker, linfrö och äpple
Sven-Olofs limpor

Sven-Olofs limpor

Receptet på de här goda limporna har jag fått av en pensionerad bagare. 6 stycken. 1 liter fingervarmt vatten
Norska limpor

Norska limpor

Värm vattnet och mjölken till fingervärme, ca 37 grader, och häll i spadet i degbunken. Rör ut jästen i lite av degspadet
Supergoda limpor

Supergoda limpor

Bakade ett supergott bröd igår som jag tycker ni ska prova. Detta kommer bakas många gånger framöver. 2 limpor5 dl vatten, 37 grader varmt50 g jäst2 ägg1½ dl farinsocker1 tsk salt1 l rågsikt4-5 dl fint rågmjölSmula jästen i bunken
Enkelt, knådfritt, hembakat matbröd

Enkelt, knådfritt, hembakat matbröd

Det här knådfria matbrödet är riktigt enkelt att baka, kruxet är väl mera att få till det med tiden då brödet ska jäsa i två längre omgångar, plus minst en halvtimme på plåten innan gräddning
Sirapslimpa

Sirapslimpa

Sirapslimpa är väl inte det nyttigaste brödet man kan äta men det är ganska gott. Jag tycker det är härligt att kunna variera mellan olika sorters bröd
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

1 påse (2 kg) grovt matbrödsmjöl eller lantrågmjöl. Värm filmjölken till den blir fingervarm (37º), helst i en stor gryta
Sirapslimpa från skärgården

Sirapslimpa från skärgården

Ugn. 200°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet

Christers trattkantarellsoppa

Koka svampen med 1 msk smör tills du får max svampspad. Tag av locket och koka in spadet. Blanda grönsaksbuljongen och sherry
Läckert matbröd

Läckert matbröd

se Läckert matbröd Ca 20 bitar 50 g jäst 5 dl mjölk 2 msk flytande honung 1 msk salt 5 dl rågsikt 7-8 dl vetemjöl 1
Smarrigt matbröd

Smarrigt matbröd

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om. Tillsätt salt,sirap,olja,solroskärnor och krossade linfrön