Smårätter

Smårätter

  • 22 Recept
Svampfyllda krustader

Svampfyllda krustader

Borsta svampen noga och tärna den. Lägg den i kall panna, hetta upp och fräs tills vätskan kokat bort. Lägg i smöret och fräs svampen

Vol-au-vent med fisk

Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner fiskfonden, koka upp och låt sjuda 2-3 minuter
Vol-au-vent

Vol-au-vent

Ingredienser Portioner. 12 st 2 förp färsk smördeg (à 250 g) 1 ägg 1 msk mjölk Kräftstuvning 1 burk kräftstjärtar (à 360 g), spar några kräftor till garnering 1 1/2 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 2 tsk hummer- eller skaldjursfond 1/2 kruka dill (spara dillkvistar till garnering) 1/2 krm cayennepeppar salt och peppar Lägg till i inköpslistan Så handlar du snabbare

Skaldjursstuvning i frasigt skal

Häll spadet från krabburken men spara det. Rensa upp krabbköttet i fina bitar. Fräs matfett och mjöl. Späd med krabbspad, grädde och vin och låt såsen koka några minuter

Minikrustader med kyckling

Skär kycklingen i fina tärningar. Smält smöret i en kastrull, när det fräser skall mjölet vispas ner. Låt det svälla ett tag under ständig omrörning
6 december -veganmat

6 december -veganmat

Jupp, så blir det idag. Hade en vegan med på julbordet i lördags och hon blev så nöjd så nöjd. Hittade inget vetegluten trots en massa letande i världsmetropolen Borås så det blev en champinjuonpaté med cumberlandssås som "huvudnummer"
Svampkroketter med tryffelmajonäs

Svampkroketter med tryffelmajonäs

Helgen närmar sig igen. Fredag eller lördagkvällar ska det mysas till med nåt gott att dricka och nåt att tugga på till

Soltorkad tomat och fårost röra

Mixa tomaterna (köp färdigmarinerade i butiken så lite kryddig olja följer med), fårosten samt vitlöken till grynig massa
Tapenade olivröra

Tapenade olivröra

Kärna ur oliverna. Lägg oliverna i en matberedare med vitlök, sardellfiléer samt olivolja. Mixa alltihop till en röra
Crostini med Svamptapenade

Crostini med Svamptapenade

När vi hade vinprovning hemma hos mig i fredags bjöd jag förstås på mat också. Förutom att det är gott att äta något tillsammans är tanken att vi också ska prova vinerna tillsammans med en maträtt

Crabcakes med chiliaioli

1. Rör ihop alla ingredienser till chiliaiolin. 2. Blanda alla ingredienser utom ströbröd till färsen. Forma färsen till tio runda bollar och platta till dem något
Krabbkakor

Krabbkakor

Opanerade krabbkakor redo att dippas och stekas. Krabbkakor (ca 24 st). 3 burkar krabbkött (à 170 g). 0,5 dl majonnäs

Krabbkakor med avocadosalsa

Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt krabbkött, salladslök, söt chilisås samt brödsmulor och rör om väl
Blinier med rom och basilikacrème

Blinier med rom och basilikacrème

Separera gulor och vitor, se till att det inte kommer med någon gula i vitan. Ljumma mjölken till 37° och rör ut jästen i lite av mjölken