Rödbetssoppa med hemgjorda lammfärsfyllda piroger. En favorit kring jul och under hösten och vintern här hemma är rödbetssoppa (borsjtj) och piroger, som är populärt i Polen och Ryssland
Gör så här. Bryn färsen i olivolja & smör. Tillsätt grönsakerna och tärnat bacon. Låt fräsa någon minut. Häll i vatten, fond, vin och passerade tomater, rör om och sjud under lock i 15 min
Så här i silltider, särskilt matjessilltider verkar alla gå på autopilot. Det ska hämtas färskpotatis (eller nypotatis om du dialektalt hör hemma i södra Sverige), öppnas matjesburkar och klämmas ur lite gräddfil
Ta bort biffarna du stekt. Häll i grädden i stekpannan. Ha i ketchup, kalvfond och vinbärsgelén. Red av med maizena tills den får den konsistens du vill ha
6 såser till biffPAPRIKASÅS6 portioner3 paprikor av olika färgsmör eller margarin3 dl vispgrädde1 dl mjölk2 msk vetemjöl1 köttbuljongtärningsalt, pepparSkär paprikan i små tärningar
8 såser till pastaTOMAT- OCH LÖKSÅS4 portioner1 burk krossade tomater, ca 400 g1 purjolök1 tsk dragon2 dl crème fraîchesalt, svartpepparKoka upp tomatkrosset och låt det koka häftigt, så att en del vätska ångar bort