Surdeg och bröd

Surdeg och bröd

Flätat formbröd

Flätat formbröd

Pensla brödet med vatten eller ägg och strö över valfri topping. Det är gott att skiva upp och äta som den är, men bäst är den ändå nyrostad med smör, ost och lite marmelad
Formbröd

Formbröd

Stjälp upp brödenoch låt svalna på galler under bakduk. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet
Snabbt bröd

Snabbt bröd

Rör i sirap och yoghurt. Klicka smeten i smord brödform 1,5 liter. Blanda alla torra ingredienser. Det ska bli en kletig smet så sätt eventuellt i 1 extra msk yoghurt
Snabbt bröd

Snabbt bröd

Blanda ihop allt och lägg i brödform. Det är enkelt, bara att blanda ihop och ingen jästid. Jag har bakat en del filmjölksbröd eller bröd med bikarbonat
Surdeg på råg till många bak

Surdeg på råg till många bak

Rör då ochoch kontrollera att degen bubblar. Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa
Arabiskt tunnbröd

Arabiskt tunnbröd

Det här brödet är enkelt att baka och gott. Det är perfekt att servera till plockmat, meze, tapas, buffé och grill
Libanesiskt tunnbröd

Libanesiskt tunnbröd

använd handflatan och pressa degen med rörelser brot från dig tills den är slät. Sockret ger brödet det gulbruna färg under gräddning
Baka bröd i stekpannan. Chapati.

Baka bröd i stekpannan. Chapati.

Mät upp mjölet i en skål och tillsätt salt. Låt bröden svalna under duk. Blanda i vattnet lite i taget och rör om tills du får en smidig deg
Arabiskt bröd i långpanna

Arabiskt bröd i långpanna

Durumvete ger brödet en god smak och jätte fin konsistens. Sesam- och nigellafrön (nigellafrön kallas även för kumminfrön, de kan uteslutas)
Naan - Indiskt bröd

Naan - Indiskt bröd

Jag brukar servera naanbröd till indiska grytor och liknande rätter. Vispa lite lätt ihop ägget, oljan och yoghurten
Enkelt bröd

Enkelt bröd

Mannen i huset sa att detta var det godaste brödet jag bakat någon gång och tillade att det var top tre utan veta vilka de andra två är
Det enklaste brödet

Det enklaste brödet

Det är en utmaning att få i så mycket vatten i degen utan att den blir för klen och flyter ut för mycket när den jäser, men lyckas man blir brödet saftigt och gott, inte torrt och tråkigt så fort
Två luftiga, enkla bröd över natten

Två luftiga, enkla bröd över natten

Goda och enkla bröd att baka och det är ju så härligt att äta frukost till doften av nybakat bröd vilket du kan i och med att de kan jäsa över natten
Surdeg för dummies

Surdeg för dummies

Det bästa på menyn vad en mycket fin caprese med sammetslen mozzarella och en pizza bakad på anrik, siciliansk surdeg
Surdeg grundrecept

Surdeg grundrecept

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Bauern brot – Tyskt bondbröd

Bauern brot – Tyskt bondbröd

På precis samma sätt som vi gjorde med det Italienska surdegsbrödet. Det hela vart ju inte enklare av Surdegsmakar´ns starkt begränsade tyska kunskaper
Tyskt bondbröd

Tyskt bondbröd

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt rågsurdeg, dinkelmjöl, vetemjöl och rågmjöl. Knåda lätt, rundriv och forma släta, runda bröd
Åkes eminenta slöbröd

Åkes eminenta slöbröd

Vänd ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler. Häll över vattnet och rör ihop till en deg. Sätt ett lock på bunken eller en plastfilm och ja, låt den degen jäsa helt enkelt
Rostbröd – högt och perfekt.

Rostbröd – högt och perfekt.

Jag blir alltid lika glad när brödet jäser upp och blir så här högt och luftigt. Eller lyxa till det med en god hårdost, valnötter och honung
Ljus surdeg av vetemjöl

Ljus surdeg av vetemjöl

Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om. En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen
SURDEG

SURDEG

Surdegen är bra för brödets struktur, smak & hållbarhet. • En termometer kan vara bra att ha för att kontrollera att bröden har rätt innertemperatur