Pensla brödet med vatten eller ägg och strö över valfri topping. Det är gott att skiva upp och äta som den är, men bäst är den ändå nyrostad med smör, ost och lite marmelad
Rör i sirap och yoghurt. Klicka smeten i smord brödform 1,5 liter. Blanda alla torra ingredienser. Det ska bli en kletig smet så sätt eventuellt i 1 extra msk yoghurt
Blanda ihop allt och lägg i brödform. Det är enkelt, bara att blanda ihop och ingen jästid. Jag har bakat en del filmjölksbröd eller bröd med bikarbonat
Du rör ihop degen, formar limpan och rullar den i mjöl. Detta är bekvämt bröd att baka. Blanda fil, vatten, olja och sirap i en skål och värm till ljummet t ex i mikro
Det är en utmaning att få i så mycket vatten i degen utan att den blir för klen och flyter ut för mycket när den jäser, men lyckas man blir brödet saftigt och gott, inte torrt och tråkigt så fort
Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
På precis samma sätt som vi gjorde med det Italienska surdegsbrödet. Det hela vart ju inte enklare av Surdegsmakar´ns starkt begränsade tyska kunskaper
Vänd ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler. Häll över vattnet och rör ihop till en deg. Sätt ett lock på bunken eller en plastfilm och ja, låt den degen jäsa helt enkelt