Kanarisk Potatis

Kanarisk Potatis

  • 15 Recept
Tapas

Tapas

Ugnsrostad potatis med aioli. Skär ner potatisen i mindre bitar, behåll gärna skalet på. Lägg potatisen på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar
Mojo rojo med salt potatis

Mojo rojo med salt potatis

Mixa alla ingredienser till en såsig konsistens, den ska ge en syrlig smak av vinäger, och tillsammans med de andra ingredienser väl sammansatta ge en god sås till potatis
Köttfärsfylld potatis.    Papas Rellena

Köttfärsfylld potatis. Papas Rellena

Börja med att skala potatisen och koka den med lagerbladet i 10 minuter häll av vattnet och låt potatisen kallna,holka sedan ur potatisen med en tesked eller liknande och ställ åt sidan. Tag nu fram en kastrull som potatisen får plats i stående bredvid varandra i botten,i denna river du ned den andra löken och tomaterna som du också river tillsätt vinet som du har kvar fyll potatisen med färsblandningen toppa med ströbröd för att låsa fyllningen och ställ ner dem bredvid varandra och koka på svag värme i 8 minuter. 8 potatisar
Tortilla (eller spansk omelett)

Tortilla (eller spansk omelett)

Men jag tänker fortfarande på Madde och Josefa när jag känner doften av friterad potatis och smaken av spröda ägg, med en gnutta vitlök
potatis fylld med torsk

potatis fylld med torsk

Nu är det dags att holka ur potatisarna med en tesked går det bra därefter fyller vi dem med fiskblandningen och toppar med lite ströbröd för att låsa fyllningen
Skrynklig Canarisk potatis och mojosås!

Skrynklig Canarisk potatis och mojosås!

De här saltkokta potatisarna med mojosås är riktigt goda och passar till allt grillat, här med lammytterfilé, lite pill med såsen men det är det värt

Kanarisk potatis

Skrubba av potatisen. Lägg över potatisen i en kastrull med salt, och citronklyftan. Häll i vatten så det precis täcker potatisen

Skrynklig kanarisk saltpotatis

Borsta potatisen, skala den inte. Några minuter innan potatisen är färdigkokt , häll bort nästan allt vatten och tillsätt ytterligare ett par matskedar grovsalt för att få lite extra vit salthinna på potatisen
Tapas

Tapas

Men över till de tapasrätter vi åt hemma i vårt eget kök och vi börjar med en kanarisk specialitet, papas arrugadas med mojosås vilket helt enkelt betyder skrynkliga potatisar

Kanariska potatisar

Tvätta potatisarna, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Koka tills potatisen är nästan genomkokt
Mojo – mumsigt på ”kanariska”

Mojo – mumsigt på ”kanariska”

När jag tänker spansk mat så är inte potatis det första som kommer i min hjärna. Därför blev jag lite överraskad att en av de mest typiska maträtterna på Teneriffa var vanlig potatis kokad med skal i en massa salt (typ havsvatten) så att de torkar ihop lite och blir extra goda och smakrika
Saltkokt potatis med kanarisk sås

Saltkokt potatis med kanarisk sås

Kanarisk sås. men själv tycker jag att det inte var så märkvärdigt, potatisen smakade inte så jättemycket salt, snarare som vanligt kokt potatis
Potatis med mojosås

Potatis med mojosås

Papas är det kanariska namnet för potatis. På med ett lock och koka tills potatisen är mjuk och fin. (Skrynkelpotatis med mojosås, recept från Kanarieöarna)Kanariskapotatisar med Mojosås Potatisarna