Äppelpaj och vaniljsås blev det idag när vi hade vänner på besök. Ja, äppelpaj är ju inte direkt svårt att lyckas med, men vaniljsås kan faktiskt vara lite klurigt
1Pajdeg60 g florsocker (1 dl) 180 g vetemjöl (3 dl) 120 g smör 15 g äggula (1). 1Mandelfyllning150 g mandelmjöl 150 g råströsocker 60 g vetemjöl (1 dl) 110 g ägg (2) 45 g äggula (3) 150 g smör, rumstempererat 2 rabarberstjälkar 45 g strösocker, att strö överPajdeg. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter
Sprid ut hallon och blåbär i pajformen. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering. 11 msk smör till pajformen. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en msk smör
Fyll varje pajform med aluminiumfolie och tryck tätt mot degen. För att ytterligare stabilisera pajkanten från att rasa kan du fylla aluminiumfoliet med okokta ärtor som du försiktigt trycker ner i formen