Vilt

Vilt

  • 15 Recept
Höstig viltgryta, Gabriel Jonssons recept

Höstig viltgryta, Gabriel Jonssons recept

800 g grytbitar av viltkött. 1800 g grytbitar av viltkött 2 gula lökar, i större bitar 1 stjälk selleri i bitar 4 morötter, i centimetertjocka slantar 1 msk tomatpuré 2 klyftor vitlök 2 dl säsongens svamp 5 dl rött vin 1 lagerblad 5 enbär 5 dl vatten salt nymalen svartpeppar rapsoljaBörja med att bryna köttet i omgångar i olja på hög värme i en gryta tills det fått fin stekyta
Rådjursfilé med mörk pepparsås

Rådjursfilé med mörk pepparsås

Timjan, vitlök och viltfond… Lite olja, soya och peppar. Rådjurskött är så vansinnigt gott så det är svårt att jämföra med annat vilt tycker jag
Hjortfilé

Hjortfilé

Det är inte ofta jag äter vilt men hjort var smakrikt så det kommer jag definitivt prova igen. Gräddsås till vilt
Hjortstek

Hjortstek

Jag vet inte om hjortstek klassas som stenålderskost men nog var det vilt det kött som jägarna på stenåldern drog hem till sina familjer
Stekt hjort & potatisgratäng med murkelsås

Stekt hjort & potatisgratäng med murkelsås

Sen står jag inte och varvar potatis, lök och sås sådär noga, utan blandar bara allt hejvilt och försöker platta till det någorlunda med stekspade innan jag stoppar in den i ugnen
Smördegsinbakad älgfilé med murkelsås

Smördegsinbakad älgfilé med murkelsås

Smaka av med viltfond, soja och ev salt och peppar. Viltfond. Bryn filén runt om i het stekpanna. Krydda. Efterstek i 200° i ugn i 20-30 minuter
Älggryta

Älggryta

Skär köttet i bitar ca 2 x 2 cm. Skala moroten och rotsellerin och skär dem i tärningar. Skala löken och skär den i klyftor
Hjort med ugnsrostade rotfrukter

Hjort med ugnsrostade rotfrukter

Vad passar bättre som höstens mat om inte vilt. Häll över grädde och fond (vilt, kantarell, kalv) och strö över trattkantarellers pulver (förra årets skördens rester)
Nyårs tips ~ Vilt

Nyårs tips ~ Vilt

Vildsvinsfilé Enkelt och så gottRecept hittar ni här
Vilt kebab med örter

Vilt kebab med örter

Tärna eller skär köttet i långa bitar, marinera i påse minst en timme. Trä upp köttet på grillspetten och grilla dem till önskad stekningsgrad
Vilt i blicken

Vilt i blicken

Rådjursfilé med kantarellfylld potatiskroketttimjanmorötter- vin inkokt rödkål och en viltsky. Bon appetit Rådjursfilé med kantarellfylld potatiskroketttimjanmorötter- vin inkokt rödkål och en viltsky