Röror

Röror

En riktigt god kall sås, med bostongurka, kapris och örter

En riktigt god kall sås, med bostongurka, kapris och örter

Recept på kalla såser kan man inte få för många av eller hur. Just denna variant, innehållande bland annat bostongurka, kapris och örter, passar alldeles utmärkt att servera tillsammans med till exempel panerad falsk fisk eller vegetariska fiskbiffar (se här eller här)
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa

Pico de gallo mexikansk tomatsalsa

4 mogna stora tomater. 11 gul lök eller rödlök. 10,5 dl hackad färsk koriander. 11 grön jalapeno eller röd chilipeppar
Kall örtsås med kapris

Kall örtsås med kapris

Rör samman yoghurten, majonnäsen och senapen. Tillsätt löken, kaprisen och örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar
Fetaostens dag!

Fetaostens dag!

Sedan 15 okotber 2007 så firar vi ihop med Fontana Fetaostens dag. Då fick Grekland ensamrätt på att producera fetaost efter att det året innan beslutades av EU att endast fetaost gjord i Grekland får kallas just fetaost, dessutom så måste den inehålla minst 70% fårmjölk och minst 30% getmjölk
Farmors goda röra

Farmors goda röra

Hacka löken och blanda med de övriga ingredienserna. Servera till hamburgaren, schnitzel eller annat grillat
Korianderchutney

Korianderchutney

Dagen för dopparedagen. Dagen då man sitter uppe och väntar in julafton. Slår in klappar, skriver rim, griljerar skinka, klär granen, äter knäck, bränner fingrarna på lacket, äter lite mer knäck och myser i massor
Fetaostdipp med kronärtskocka

Fetaostdipp med kronärtskocka

Smarrig fetaostdipp med kronärtskocka, citron och vitlök. Ljuvligt att doppa grönsaksstavar eller bröd i röran
Legymsallad á la Nennes

Legymsallad á la Nennes

Låt vattnet med ärtor/morötter-blandningen rinna av. Vispa grädden och rör ihop den försiktigt med majonnäsen
Buffé med god röra

Buffé med god röra

I helgen gjorde jag en buffé till en god vän. Det blev lite pyssel i köket helt klart. Det är en sak att stå i ett fullt utrustat restaurangkök, en annan att stå i sin lilla tvårummare hemma och stöka
Ramslökspesto

Ramslökspesto

Ramslök är fantastiskt gott – och prunkar i naturen för fullt just nu. Plocka ett gäng, skölj och använd till allt möjligt i köket – till exempel denna smakmagi i form av pesto
RÖD PESTO

RÖD PESTO

En god röra på soltorkad tomat är denna pesto, som fungerar utmärkt till crostinis och ett glas rött
Baba Ganoush

Baba Ganoush

Gjorde baba ganoush till veckans mat, en god och enkel röra som jag tycker passar till det mesta. Auberginen får gärna bli lite svart utanpå när det rostas, det ger en lite fylligare och nästan rökig smak
Mhammara

Mhammara

Mhammara är en god röra från mellanöstern. Valnötter och paprika är huvudingredienserna. Andra vanliga ingredienser är brödsmulor, olivolja, röd chili, citron och granatäppelsirap
Mhamara

Mhamara

Muhammara (eller mhammara) är en paprikadipp som ursprungligen kommer från Syrien. Muhammara fungerar bra som dipp för bröd eller som pålägg, men också supergott tillsammans med falafel
Turkisk Morotstzatziki

Turkisk Morotstzatziki

Värm oljan. Lägg i de rivna morötterna och pressa i vitlöksklyftorna. Stek tills det är alldeles mjukt. Låt kallna
Humus med smak av färsk koriander

Humus med smak av färsk koriander

Ingredienser. 1 burk kikärtor2-4 msk Tahini (rinnande sort)saltNymalen svartpepparsaft från minst en citron1- 6 tsk malen spiskummin1 stor knippe finhackad koriander1 pressad vitlöks klyfta1-3 msk olivoljaGör så här
Ezme- Turkisk tomatsallad

Ezme- Turkisk tomatsallad

Ezme är en fräsch, turkisk mezzerätt som gärna serveras som en aptitretare med bröd eller som tillbehör till grillat