Pepparkakskrydda är en läcker och enkel blandning av kryddor som du kan lägga till i bröd, kakor och äppelmos, eller använda för att göra en pepparkakskryddad latte till dig själv och en varm kryddig mjölk till dina småttingar
FÄRSKA kycklingklubbor är behändigt. Gör en god rub och gnid in dem med. Låt dem därefter ligga i en plastpåse i kylen i någon timma för att dra åt sig rubbens smaker
1 msk Bockhornsklöver5 Kardemumma kapslar10 Nejlikespikar 1 Stjärnanis 5 cm Kanel1 msk Fänkål 1 1/2 msk Korrianderfrön1 Lagerblad1 msk Senapsfrön3 torkade chili1/2 msk SpiskumminEtt par drag Muskot1-2 msk GurkmejaRosta alla kryddor förutom chili,spiskummin, muskot och gurkmeja i en torr stekpanna ca 5-10 min
Här är en medeltida kryddblanding som Pellegrino Artusi använder till några recept, bland annat en fastlags-spaghetti som vi tänkte laga lite närmare fettisdagen
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Blanda kryddorna och lägg i en burk med tättslutande lock. Vill du att den ska reda grytor och soppor, så kan du blanda ner 2 msk majsstärkelse i kryddblandningen
När jag nu börjat göra egna kryddblandningar kan jag inte sluta. Dels har jag en stor bas av kryddor hemma, och dels känns det både fräschare och enklare att göra egna än att ha en massa köpta blandningar hemma