En krämig potatisgratäng är aldrig fel. Vi käkade den goda gratängen med våra vanliga tillbehör, rivna morötter, pizzasallad och squashröra (se recept här och här)
Jag har tidigare nämnt att jag är tokig i pastasåser och just denna med bl. a lövbiff, soltorkade tomater, champinjoner och basilika är nog minsann den godaste hittills
Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Köttfärs- och potatisgratängca 10 potatisar, skivade1 gul lök, skivad5 dl matlagningsgrädde1 dl mjölksalt och svartpeppar500 g köttfärs1 burk krossade tomater0,5 dl chilisås2 msk tomatpesto1-2 dl fetaostsalt och pepparLägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk
Jag slog till på lammstek, som serverades med chevré och potatisgratäng med balsamicosås. Lammstek med chevré- och potatisgratäng med balsamicosås8 personer1 lammstek, 1,5-2 kg (räcker till 6-8 personer)1 kruka timjan3-4 kvistar rosmarin1 citron, skal3 vitlöksklyftor1 dl olivoljaFlingsaltPepparSteksnöreGör så här. Chevré- och potatisgratäng20 potatisar, skalade och i tunna skivor2 gula lökar200 gr chevréost6 dl gräddesalt och pepparGör så här
Tro det eller ej, men idag blir det fisk till middag. Jag gillar fisk men jag tycker att det är väldigt svårt att hitta på recept eller laga till fisk, men nu får det bära eller brista… idag blir det lax till middag
Strö över resten av osten och grädda 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Strimla vitkålen för hand eller i matberedare så fint som möjligt