min kokbok

min kokbok

  • 61 Recept
Spaghetti och köttfärssås

Spaghetti och köttfärssås

Min köttfärs har både champinjoner, selleri och morot, de känns inte av i grytan eftersom de finhackas och får puttra med en stund
Spaghetti och köttfärssås

Spaghetti och köttfärssås

Jag brukar som oftast höfta med mina ingredienser. Hallå där. Hur gott är inte detta. Själv har jag nästan glömt bort hur mumsigt det är
Rostbiff marinerad i olivolja,riven vitlök och rivet citronskal

Rostbiff marinerad i olivolja,riven vitlök och rivet citronskal

Rostbiffen var ett mycket populärt inslag på min 35-årsbuffé. Löjligt enkelt. Det är vad det är att salta och peppra en rostbiff, trycka in en stektermometer i den, slänga in en den i ugnen på låg värme och lämna den att sköta sig själv i ett par timmar
Örtkryddad gryta av nöt eller lamm

Örtkryddad gryta av nöt eller lamm

Ställ kallt 15 min. Lägg lök, salladslök, vitlök och morot i grytan och fräs 2-3 min under omrörning. Skär köttet i 6 cm stora tärningar och skär bort synligt fett
Laxpudding, en favorit för hela familjen

Laxpudding, en favorit för hela familjen

Häll över äggröran och ställ in formen i ugnen på cirka 200 grader i 45 minuter, till äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg
Plommonspäckad fläskkarré

Plommonspäckad fläskkarré

Lyft upp det och låt vila i 10-15 minuter. Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Riktigt gott och saftigt kött
Perfekt stekt rostbiff i ugn

Perfekt stekt rostbiff i ugn

Lägg rostbiffen i en ugnsfast form (jag använde min le creuset-gryta som vanligt) och stick in en köttermometer och låt köttet steka i 125 grader varm ugn (längst ner) tills termometern visar 62 grader. I vår ugn tar det ca 75 minuter. Sen lägger jag köttet i folie och låter den vila minst 60 minuter
Västerbottenpaj med bacon

Västerbottenpaj med bacon

Låt vila i kylen 20 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Grädda i 200º i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 200º
Västerbottenpaj med löjrom, rödlök och gräddfil

Västerbottenpaj med löjrom, rödlök och gräddfil

Nagga skalet och ställ det kallt i 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg (cirka 30 minuter)
KYCKLING I UGN MED DRAGON & FRANSK SENAP

KYCKLING I UGN MED DRAGON & FRANSK SENAP

Fick tips om potatisen av mina kollegor och glad är jag för det. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 70 minuter för halvfrysta filéer och ca
Helstekt oxfilé  på italienskt vis

Helstekt oxfilé på italienskt vis

Låt vila inlindad i smörpapper i minst 15 minuter. Fritera på medelhög värme i cirka 15 minuter eller tills lök-en är gyllene och frasig, rör om ibland
Stekt strömming med fyllning

Stekt strömming med fyllning

Lägg strömmingen med köttsidan upp. Stek i smör på medelvärme i 3-4 minuter per sida tills de fått fin färg. 400 g strömmingsfilé
Brunsås för nybörjare

Brunsås för nybörjare

Jag kom på att det är smått skandalöst att jag inte har lagt upp något recept på brunsås men sent ska syndaren vakna, här kommer det
Mormor Rosas Sillpudding

Mormor Rosas Sillpudding

den fått fin färg ca 30-40 min. Förbered med att koka potatisen med skalet på. Låt potatisen bli kalla. Tag sillen ur burken och skölj i kallt vatten
Köttfärssås – bästa receptet

Köttfärssås – bästa receptet

Låt fräsa med de andra grönsakerna i någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut. 40 minuter. Låt puttra under lock i minst 20 minuter, gärna mer om du har tid