25 gram jäst. 13 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt. 11 ägg. 11 tsk salt. 1ca 8 dl vetemjöl special, Manitoba, Tipo 00, ölandsvete eller liknande med hög glutenhaltRör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke
Skulle man kunna leva på bara en sak då skulle jag lätt välja hembakat bröd. Idag bakade jag dessa otroligt goda ”polarbröd” och jag njöt verkligen av varje tugga
Hemligheten är Manitoba cream - ett vetemjöl med extra mycket vårvete som har en väldigt hög proteinhalt och vilket gör att degen kan binda mer vätska och därmed bli högre och luftigare bröd
De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte avlider av hunger
Ta ut frallorna och lägg över dem på ett brödgaller eller ett rent ugnsgaller. Hoppas att ni hade en trevlig midsommarafton i går trots kyla och regnrusk
I Sverige är det ju ganska vanligt att köpa frallor till lördags och/ eller söndags morgonen. I Helsingfors verkar det inte vara lika vanligt och vårt alternativ blir oftast sådana frallor man värmer i ugn
Man kan enkelt förstå varför bakning har blivit så populärt hemma i stugorna på sista tiden. Det är ju få saker som slår en nybakt fralla med smör på, eller hur
Innan jag skriver mer om vår dag så tänkte jag bjuda dig på mitt goda recept på lantbröd. En av pappas kollegor fick några bröd att smaka på och han ringde pappa och frågade hur han kunde få tag på mer bröd
Pensla de färdigjästa bröden med ägg och strö på ost eller frö. 250 gr som sänkes till 200 gr när bröden sätts in. Grädda bröden i 20-25 minuter och bullar i 10-12 minu-ter
Som nämnt tidigare bakade min mamma mycket bröd när jag var liten. Detta bröd är ett som jag alltid kommer att minnas, jag och mina systrar åt oftast frallorna med smör, ost och marmelad
Koka upp vattnet och häll det över havregryn och vetekross. Låt svalna till 37º. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt smör, farinsocker, rågmjöl, bakpulver, vetemjöl och salt
Ta inte i för mycket mjöl för hemligheten till fina bröd är mindre mjöl. Vik degen som en limpa och skär lagom stora bitar som du viker ihop till ett slarvigt bröd