Matbröd

Matbröd

  • 27 Recept
Mörkt bönbröd med frukt och nötter

Mörkt bönbröd med frukt och nötter

Ingredienser Portioner. 1 bröd 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g) 1 dl linfrön 1 dl sesamfrön 1 msk fiberhusk 2 dl kokande vatten 1/2 dl flytande honung 3 dl havremjöl (på ren havre för glutenfritt) + extra att strö över brödet 2 tsk bikarbonat 1 1/2 tsk salt 1 1/2 dl yoghurt (3%) 2 dl nötter t ex hassel- och valnötter 1 dl strimlade torkade aprikoser Lägg till i inköpslistan
Kalljästa frallor med linser

Kalljästa frallor med linser

Ingredienser Portioner. ca 25 st 1 dl torkade röda eller gröna linser 12 g färsk jäst 5 dl kallt vatten 2 dl havregryn 6 dl vetemjöl special (6 dl motsvarar 360 g) 1 1/2 tsk salt 1 msk olivolja mjöl (till utbakning) 1 msk vallmofrön Lägg till i inköpslistan
Tekakor med bönor

Tekakor med bönor

Ingredienser Portioner. 20 st 1 förp kokta vita bönor (à 380 g) 2 dl ljummet vatten (ca 37 °C) 12 g färsk jäst 50 g rumsvarmt smör 2 msk ljus sirap 4 dl vetemjöl special (4 dl motsvarar 240 g) 1 dl fint rågmjöl 1 tsk salt mjöl (till utbakning) Lägg till i inköpslistan
Enkelt surdegsbröd

Enkelt surdegsbröd

Gör så här Blanda jästmix, rågmjöl och det mesta av vetemjölet i en bunke. Värm yoghurten till 40°
Grytbröd

Grytbröd

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med 1 dl av vätskan. Tillsätt resten av vattnet, salt och rör om
Surdegsbröd med fröer.

Surdegsbröd med fröer.

- Det här var det godaste brödet du har bakat, sa min gubbe i går när han ätit några skivor av det nybakade brödet
Havrelimpor med lingon

Havrelimpor med lingon

Ingredienser Portioner. 2 bröd 1 paket jäst (à 50g) 5 dl vatten 2 dl lingonsylt 1 msk salt 5 dl havregryn 5 dl rågsikt 8 dl vetemjöl Lägg till i inköpslistan
Morotsbröd

Morotsbröd

50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar. 50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar 50 g smör 5 dl vatten 1
Havre- och blåbärsbullar

Havre- och blåbärsbullar

1. Lägg havregrynen i en bunke och häll den kalla mjölken över. Låt dra i 1/2 timme. Smält smöret. häll det över havregrynen och rör om

Danskt rågbröd med surdeg

Gör så här. 1. Dag 1. Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn
Rågbullar med morot

Rågbullar med morot

Jag har ofta morot i matbröd, det blir gott och ger fin färg. De här bullarna får en lite hård och nästan knastrig skorpa av det grova rågmjölet
Recept & mat

Recept & mat

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 2. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll blandningen över de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg